PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ruszyły starania o unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej

Wielkopolscy wędliniarze chcą pozyskać unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Ma ona być kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.



Jak poinformował honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, powstała grupa inicjatywna, w składzie której znalazło się 10 producentów wędlin. Chcą oni ubiegać się o certyfikat Unii Europejskiej dla kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej. Przedstawiciele branży mięsnej spotkali się w Poznaniu, gdzie odbyła się Certyfikacja Tradycyjnych Wyrobów Wędliniarskich.

- Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale ta parzona jest bardzo charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest wyrabiana z niepeklowanego mięsa, szara na przekroju, zawiera m.in. czosnek oraz majeranek. Tym właśnie odróżnia się od produktów z innych stron kraju. Dlatego staramy się o unijną certyfikację w kategorii chronionego oznaczenia geograficznego - powiedział Marcinkowski.

Jak dodał, proces rejestracji produktów w Unii Europejskiej trwa z reguły kilka lat.

W dziewiątej edycji Certyfikacji Tradycyjnych Wyrobów Wędliniarskich, przeprowadzanej w ramach akcji "Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja", wzięło udział 16 producentów. Podobnie jak w poprzednich latach, ocenie zostało poddanych sześć produktów: kiełbasa biała parzona wielkopolska, szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona. Certyfikaty przyznawane są tylko na rok, dlatego też często zdarza się, że te same firmy przystępują do ponownej weryfikacji swoich wyrobów.

- Pomysł przyznawania certyfikatów jest promocją naszych tradycyjnych wyrobów, które powinny znaleźć się na stołach wielkanocnych, bo Wielkanoc to mięsne święta. Chcemy stworzyć listę producentów wędlin, które są zgodne z tym, co uznaliśmy za wzorzec, m.in. wędzonki krotoszyńskiej - wyjaśnił Marcinkowski.

Certyfikację przeprowadzają członkowie dwóch komisji - konsumentów i ekspertów, ale decydujący głos w ocenie produktu należy do tej drugiej. Jak wyjaśniła wiceprzewodnicząca Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Celina Nierodkiewicz, na produkty eksperci muszą też patrzeć "okiem konsumenta".

- Najpierw oceniamy wygląd zewnętrzny, kolor, czy jest to pociągające dla oka ludzkiego. Potem robimy przekrój, dzięki któremu otrzymujemy kolejne informacje, na przykład czy dany produkt jest mocny wędzony, bądź nie. Na końcu zwracamy uwagę na smak - ilość mięsa w kiełbasie, ile jest tłuszczu, jakość dodanych przypraw - tłumaczyła Nierodkiewicz.

Ogłoszenie wyników i wydanie certyfikatów nastąpi 5 kwietnia. Tego dnia na Starym Rynku pojawi się ogromny stół wielkanocny, gdzie mieszkańcy będą mogli dokonać degustacji regionalnych wyrobów wędliniarskich

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!