PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wędliny tradycyjne nie spełniają nowych norm unijnych

Sześć z siedmiu przebadanych próbek tradycyjnych małopolskich wyrobów wędzonych nie spełnia nowych ostrzejszych norm na zawartość szkodliwych substancji. Spełnia je jedynie karp zatorski. Normy mają obowiązywać od września.



Jak poinformował dzisiaj wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak, w Instytucie Weterynaryjnym w Puławach zbadano m.in. poziom benzopirenu w sześciu próbkach tradycyjnych małopolskich wędlin oraz wędzonym karpiu zatorskim.

Od września będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy.

Wicemarszałek Kozak podkreślił, że wszystkie przebadane produkty mieszczą się w obowiązujących normach. Według badań na ich granicy znajduje się kiełbasa lisiecka, która jest wpisana na unijną listę produktów tradycyjnych i regionalnych. Zdaniem przedstawiciela władz Małopolski wynika to z tradycyjnego procesu obróbki termicznej tej wędliny: jest ona wędzono-pieczona bezpośrednio nad żarem.

W cienkich kiełbasach wiejskich i szynkach wykazano około 3 mikrogramów benzopirenu w kilogramie wędliny. Według Kozaka będzie możliwe obniżenie tego poziomu za pomocą niewielkich modyfikacji procesu wędzenia.

W badaniu najlepiej wypadł wpisany na unijną listę karp zatorski. Uwędzona ryba zawiera poniżej 1,7 mikrogramów benzopirenu i mieści się w nowych normach.

Wicemarszałek Kozak poinformował, że władze województwa w współpracują z resortem rolnictwa w sprawie nowych przepisów unijnych. Postulują, by odroczono o rok wejście w życie nowych norm. Chcą także, by z obowiązku ich spełniania była zwolniona żywności wpisana już na unijną listę produktów tradycyjnych i regionalnych.

Badanie przeprowadzono na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie i producentów wyrobów wędzonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Jan 2014-02-07 10:05:50
    A ja sam robię i wędzę wędliny i w d... mam Unię Europejską. Budowa wędzarni jest bardzo prosta. Wystarczy kilka desek i materiał niepalny na tunel, w którym pali się ogień. Mięso dobrej jakości też można dostać w małych sklepikach (nie kupujcie w marketach). A Niemcy niech wpieprz... mokry dym.
  • szyneczka 2014-02-06 20:58:50
    Dlaczego nikt nie powie jasno jakie normy przewidziano dla pozostałych produktów żywnościowych? W mleku początkowym dla niemowląt dopuszczalna jest zawartość benzopirenu na poziomie 1 mikrograma na kg. Dla wędlin normą ma być 2! Tylko zwróćmy uwagę na to, że takie mleko jest podstawą diety niemowlęcia- ono nic innego nie je przez całą dobę! Więc ile tego "trującego" benzopirenu dostaje się do jego organizmu!!!! Nikt o tym nie wspomina! A ileż to kilogramów szynki czy kiełbasy wędzonej tradycyjnie nad prawdziwym dymem dorosły człowiek zjada w ciągu doby? może 10 dkg... Wolicie jeść "piękną " różową szynkę, uwędzoną chemicznie i nastrzykiwaną pozostałą chemią? Dlaczego nikt nie robi badań ile syfu musimy zjadać w tych chemicznych wędlinach???

    A może ktoś ma w tym interes? Producenci sztucznego dymu wędzarniczego i innych syfów...
  • m 2014-02-06 15:17:13
    Za to malowane i ociekające chemicznymi dodatkami wędliny spełniają wszelkie normy! fajnie. :-))) To jest po prostu odgórne (brukselsko-niemieckie) wykluczenie polskich producentów żywności z rynku unijnego. No nic skoro w Niemczech wola malowaną kiełbasę to taką trzeba im wysyłać...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!