Jak poinformował w czwartek 6 marca podczas konferencji prasowej w Kielcach marszałek województwa świętokrzyskiego Adam Jarubas, zarząd województwa zleci zbadanie produktów wędliniarskich wytwórców zarejestrowanych w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Ich produkty stały się w ostatnich latach wizytówką regionu - poprzez uzyskanie wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa czy zdobywanie nagród w ogólnopolskich konkursach.

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach. W regionie obejmuje 72 podmioty - firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Badaniem zostanie objętych ok. 60 produktów od 20 producentów. Koszt w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych pokryje województwo.

Wyniki badań zostaną przesłane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Intencją władz województwa świętokrzyskiego jest, by uzyskane dane posłużyły resortowi do możliwych rozmów z Komisją Europejską, w sprawie wprowadzenia ewentualnych zmian do rozporządzenia.

- Uznaliśmy, że warto wesprzeć producentów wykorzystujących tradycyjne metody produkcji wędlin (...), by pokazać, że te wyroby nie mają takiej zawartości substancji smolistych, jak się często mówi. Wielu producentów, obawiając się o restrykcje, już produkuje w zaostrzonych normach, ale trzeba mieć dowód, które produkty w tych widełkach się nie mieszczą - mówił marszałek.

Badania rozpoczną się w marcu, w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Szczecinie. Producenci zapłacą za transport próbek, samorząd - za same badania.

Od września będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów; od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy również innych produktów żywnościowych: ryb, małż, czy przetworzonej żywność na bazie zbóż.

Jak informowali wcześniej przedstawiciele resortu rolnictwa, Instytut Weterynaryjny w Puławach na koszt ministerstwa zbada do końca marca ok. 200 próbek polskich wędzonych wędlin, na zawartość m.in. benzopirenu. Producenci wędlin wykonają też dodatkowe badania produktów.

W połowie lutego minister Stanisław Kalemba nie wykluczył, że po zbadaniu wędlin zacznie rozmowy z Komisją Europejską ws. okresu przejściowego dla niektórych produktów regionalnych. Wyniki badań będą znane pod koniec kwietnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!