PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Żurawina z Kaszub ucierana na zimno-produktem tradycyjnym Pomorza

Żurawina z Kaszub ucierana na zimno jest najnowszym produktem tradycyjnym z Pomorza zarejestrowanym na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na rejestrację czeka kilkanaście innych potraw.



Żurawina z Kaszub ucierana na zimno jest 137. produktem tradycyjnym z Pomorza na ministerialnej liście. Pod względem liczby uwzględnionych tam potraw Pomorskie jest na drugim miejscu w kraju, po woj. podkarpackim, które zarejestrowało 158 produktów.

O wpisanie na listę żurawiny ucieranej na zimno wnioskowała Halina Rogińska, prezes stowarzyszenia agroturystycznego "Kościerska Chata", którego celem jest m.in. promocja regionalnych potraw. Żurawina w jej rodzinie wykorzystywana jest od dawna. Zarówno jej babcia, jak i mama +od zawsze+ ucierały żurawinę wg. tej samej receptury.

- Mamy na terenie Kaszub coś cennego i trzeba tym się chwalić; ten owoc jest niedoceniony, choć na rynku jest dużo produktów na bazie żurawiny - tłumaczy Rogińska. Uważa, że żurawina może stać się symbolem Kaszub.

Żurawina to krzewinka spotykana głównie na torfowiskach wysokich. W Polsce roślina ta występuje głównie na północy kraju, najczęściej na kaszubskich terenach podmokłych i bagnach.

Jak czytamy na stronie MRiRW, żurawina z Kaszub ucierana na surowo ceniona jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wysoką zawartość witaminy C. Ponadto w medycynie ludowej była od dawna stosowana w przypadkach stanów zapalnych, chorób typu szkorbutowego, jako lekarstwo na koklusz, gościec i przeziębienia.

Halina Rogińska poinformowała PAP, że we wrześniu w Kościerzynie odbędzie się pierwszy w kraju Festiwal Żurawiny poświęcony żurawinie bagiennej z Kaszub.

Edyta Klasa z Urzędu Marszałkowskiego woj. pomorskiego w Gdańsku poinformowała, że do MRiRW zostały złożone wnioski dotyczące rejestracji kolejnych kilkunastu tradycyjnych potraw z Pomorza. Są wśród nich: grys - deser kociewski (kasza manna z kompotem z owoców), bumbumy z dekla - cukierki z patelni z Kociewia, kociewska zupa szczawiowa, kaczka z jabłkami z Borów Tucholskich, psiocha z Dolnego Powiśla (potrawa na bazie ziemniaków, boczku i cebuli), smalec z gęsi pomorskiej i pasztet z pomuchla (z dorsza). Edyta Klasa przypuszcza, że w ciągu miesiąca na ministerialną listę powinien być wpisany smalec z gęsi pomorskiej.

- Teraz gospodynie wyszukują coraz bardziej unikatowe potrawy, do których trudno jest znaleźć dokumentację potwierdzającą recepturę i tradycję - dodała. Powiedziała, że najczęściej wnioski o rejestrację potraw zgłaszają Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i rolnicy indywidualni.

Zwróciła uwagę, że ważne jest zachowanie receptur, ale najważniejsze jest, aby regionalne produkty i potrawy były dostępne na rynku. - Są one wytwarzane okazjonalnie, np. na uroczystości rodzinne, święta, rzadziej na kiermasze i jarmarki - dodała.

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku szacuje, że w województwie jest ok. 800 producentów żywności lokalnej i tradycyjnej. Działa też ok. 600 gospodarstw ekologicznych. Na początku marca ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Celem organizacji jest m.in. pomoc w promocji wytwarzanej żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • ATEM 2014-04-29 15:32:49
    -- amerykanie założyli plantacje i zbierają maszynami ,nauka opracowała , kilka osób zbiera ,zaledwie tony dziennie i wiele innych tylko w Polsce nauka zasapała ,,za to nałożyli autonomię ,wszędzie nauka rządzi u nas politycy ,dlatego tak jest,,,,,,
  • Ekspert_Razowy 2014-04-22 13:58:11
    Warto wiedzieć, że na świecie są 2 gatunki żurawiny - północnoamerykańska żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) i żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) rozprzestrzeniona na półkuli północnej. i, że oba te gatunki występują w Polsce! I oba dostarczają jadalnych owoców, aczkolwiek większe znaczenie gospodarcze ma żurawina wielkoowocowa.
    Takim pomysłom tylko przyklasnąć, kibicuję, a na Festiwal Zurawiny już się wybieram. Przy okazji wszystkim zwolennikom dobrych tradycyjnych smaków polecam razowy kwas chlebowy. Szczególnie ten w wersji z żurawiną właśnie! :-)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.100.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!