PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

141 potraw regionalnych z Podkarpacia

Kołduny, karp po starzawsku i kiełbasa wiejska jodłowska - to regionalne potrawy z Podkarpacia wpisane ostatnio na listę resortu rolnictwa. W spisie tym znajduje się 141 produktów z Podkarpacia, co daje pierwsze miejsce wśród województw.



Wyroby te wywodzą się z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tutejszą kuchnię regionalną.


Jak poinformował wicemarszałek województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, na wpis na ministerialną listę oczekuje jeszcze kilkanaście kolejnych wyrobów z Podkarpacia.

Kołduny pochodzą z tradycji kulinarnej gminy Kuryłówka, leżącej na krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej, gdzie dominowała kuchnia kresowa. Jest to gmina typowo rolnicza, gdzie w przygotowywaniu codziennych potraw wykorzystywano produkty z własnych gospodarstw, np. ziemniaki.

Jedną z najbardziej popularnych potraw były kołduny. Są to owalne kluski, wielkości kurzego jaja, nadziewane farszem. Ciasto przygotowuje się z tartych ziemniaków - ugotowanych i surowych, a farsz z gotowanych ziemniaków, sera z dodatkiem smażonej na tłuszczu cebuli.

Kołduny przygotowywano na co dzień, zwłaszcza gdy było dużo pracy w polu, np. w okresie żniw czy wykopów, ponieważ zawierały dużo węglowodanów, które dostarczały energii. Podawano je ze skwarkami i cebulką.

Inną potrawą zarejestrowaną ostatnio jest karp po starzawsku. Po oczyszczeniu i pokrojeniu ryby w dzwonka należy je ułożyć w rondlu na rozpuszczonym maśle i pokrojonej cebuli. Przyprawić solą, pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso ryby się zetnie, zalać śmietaną i pozostawić na ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dzwonka powinny być miękkie, a wierzchnia warstwa sosu mieć kolor złocisto-kremowy.

Wśród zarejestrowanych w ostatnim czasie wyrobów znalazła się też kiełbasa wiejska jodłowska. Wyrabiano ją już w okresie międzywojennym. Jej cechą charakterystyczną jest średnio rozdrobnione mięso wieprzowe, z trzody karmionej paszami pochodzącymi z upraw przyzagrodowych.

Zmielone mięso, np. z łopatki, należy wymieszać ze zmieloną słoniną i doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać. Jest to najważniejsza czynność i od niej zależy, czy kiełbasa będzie dobra. Następnie masa jest upychana w naturalnych jelitach i wędzona. Kiełbasa jodłowska wyrabiana jest według niezmiennej receptury i cieszy się uznaniem wielu konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.31.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!