Zboża
- W maju skup zbóż podstawowych był o prawie 26 proc. wyższy niż w kwietniu i wyniósł 178,1 tys. t.
- W przedostatnim tygodniu czerwca obniżyły się ceny zakupy wszystkich rodzajów zbóż, nieznacznie spadają ceny na targowiskach.
- Po opublikowaniu ostatniego raportu USDA nt. powierzchni zasiewów, na giełdach amerykańskich odnotowano głęboki spadek notowań cen kukurydzy.

Rośliny oleiste
- Na rynku surowców pochodzących z przerobu rzepaku o raz oleju rzepakowego w ostatnim okresie odnotowuje się dość znaczne wahania cen.
- W sejmie trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, którego celem jest wprowadzenie ulgi podatkowej dla producentów biokomponentów.
- Na giełdach amerykańskich rosną notowania cen kompleksu sojowego na francuskiej MATIF – notowania rzepaku

Warzywa i owoce
- Wzrasta podaż warzyw wczesnych w skupie, systematycznie obniżają się ich ceny.
- W skupie i na rynkach hurtowych utrzymują się wysokie ceny owoców .

Mięso
- Według GUS sup żywca rzeźnego w maju br. wyniósł 261 tys t. w wadze żywej i był o ponad 9 proc. wyższy niż przed miesiącem oraz 3,2 proc. wyższy r/r.
- dynamicznie rosną ceny skupu żywca wieprzowego oraz drobiu, spadają ceny bydła.
- Na unijnym rynku kontynuowane są tendencje wzrostowe cen zakupu trzody, spadają zaś ceny bydła.

Mleko
- W maju ceny dostawy mleka do skupu wyniosły 768,2 mln. l, tj. o prawie 12 proc. więcej m/m, ale 0,5 mniej r/r.
- W przedostatnim tygodniu czerwca podrożały wszystkie przetwory stałe, nieznacznie potaniały zaś płynne, za wyjątkiem śmietany oraz jogurtu naturalnego.
- Komisja Europejska zaproponowała redukcję refundacji eksportowych do poziomu 0zł/100kg.

Śródki do produkcji
- Dynamicznie rosną ceny nośników energii.