PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aż 10 euro za oscypka

Podhalańscy bacowie już kalkulują: w UE za jednego oscypka trzeba będzie zapłacić aż 10 euro, prawie dwa razy więcej niż do tej pory - informuje "Metro".



Roczne obroty baców przekroczą 6 mln euro.

Owcze sery wyrabiane są od wiosny do jesieni, więc pierwsze tegoroczne oscypki pojawią się już na przełomie kwietnia i maja. Andrzej Gąsienica-Makowski, starosta tatrzański, kalkuluje, że za orginalnego oscypka trzeba będzie zapłacić od 15 do 30 zł. Pamiętać jeszcze warto, że tylko prawdziwe oscypki, czyli wyprodukowane z owczego mleka, będą oznakowane unijnym certyfikatem.

I uwaga! - po uznaniu oscypka za produkt regionalny w Unii Europejskiej nasze sery będą podlegały szczegółowej kontroli.

Źródło: Metro

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.91.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!