Obecnie w spisie ministerstwa figurują 123 produkty z Podkarpacia, co daje regionowi trzecie miejsce wśród województw z największą liczbą zarejestrowanych wyrobów. Produkty te wywodzą się z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą podkarpacką kuchnię regionalną.

Dyrektor departamentu rolnictwa i gospodarki wodnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, Marek Kot poinformował, że na wpis na ministerialną listę oczekuje kolejnych 30 wniosków.

- Dołożymy wszelkich starań, aby wrócić na pierwsze miejsce, jakie zajmowaliśmy w 2006 roku. Stawiamy na promocję tradycyjnych produktów regionalnych wysokiej jakości z Podkarpacia. Żeby przeskoczyć na pierwsze miejsce, brakuje nam 14 produktów - powiedział Kot.

Zarejestrowane, jako najnowsza pozycja gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym pochodzą z gminy Grodzisko Dolne w powiecie leżajskim. W ich smaku i zapachu wyczuwalna jest lekka goryczka kaszy gryczanej i zapach pieczonej kapusty. Farsz przygotowywany jest z ugotowanej kaszy gryczanej zmieszanej z tartymi surowymi ziemniakami i smażonej cebuli.

Gotowe gołąbki polewane są sosem ze świeżych lub suszonych grzybów. Potrawa ta jest bardzo sycąca i energetyczna, dlatego dawniej przygotowywana była podczas ciężkich prac polowych. Obecnie przygotowuje się ją zarówno na co dzień, jak i na święta.

Wśród zarejestrowanych potraw znalazła się też pochodząca z Leżachowa położonego w dolinie Sanu kaczka leżachowska pieczona. Do pieczenia kaczkę naciera się solą, pieprzem, czosnkiem, ewentualnie miodem i zostawia na jakiś czas. Później nadziewa się tuszkę nadzieniem z pokrojonych kwaśnych jabłek i wkłada do brytfanki na roztopione masło z odrobiną wody i pokrojonymi warzywami.

Aby kaczka była rumiana i soczysta, nie należy jej zbyt mocno piec. Upieczoną kaczkę dla zwiększenia aromatu posypuje się świeżymi ziołami. Dawniej taką kaczkę podawano z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości; teraz piecze się ją dosyć często.

Inną charakterystyczną dla kuchni leżachowskiej potrawą są pierożki pieczone z kaszą gryczaną. Lepione są z ciasta drożdżowego, przygotowanego z mąki, mleka, kwaśnej śmietany, drożdży oraz masła, i pieczone w piecu chlebowym. Ich farsz składa się z gotowanej kaszy gryczanej i świeżego twarogu oraz przypraw i skwarków. W smaku wyczuwalny jest intensywny aromat czosnku i gryki oraz cierpko-korzenny smak kminku. Po uformowaniu pierożki smarowane są jajkiem i posypywane kminkiem. Spożywa się je na gorąco lub na zimno; także, jako dodatek np. do czerwonego barszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!