PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Aż 123 potraw regionalnych z Podkarpacia

Gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym, kaczka leżachowska pieczona i pierożki leżachowskie pieczone z kaszą gryczaną to trzy regionalne potrawy z Podkarpacia, wpisane ostatnio na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.



Obecnie w spisie ministerstwa figurują 123 produkty z Podkarpacia, co daje regionowi trzecie miejsce wśród województw z największą liczbą zarejestrowanych wyrobów. Produkty te wywodzą się z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą podkarpacką kuchnię regionalną.

Dyrektor departamentu rolnictwa i gospodarki wodnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, Marek Kot poinformował, że na wpis na ministerialną listę oczekuje kolejnych 30 wniosków.

- Dołożymy wszelkich starań, aby wrócić na pierwsze miejsce, jakie zajmowaliśmy w 2006 roku. Stawiamy na promocję tradycyjnych produktów regionalnych wysokiej jakości z Podkarpacia. Żeby przeskoczyć na pierwsze miejsce, brakuje nam 14 produktów - powiedział Kot.

Zarejestrowane, jako najnowsza pozycja gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym pochodzą z gminy Grodzisko Dolne w powiecie leżajskim. W ich smaku i zapachu wyczuwalna jest lekka goryczka kaszy gryczanej i zapach pieczonej kapusty. Farsz przygotowywany jest z ugotowanej kaszy gryczanej zmieszanej z tartymi surowymi ziemniakami i smażonej cebuli.

Gotowe gołąbki polewane są sosem ze świeżych lub suszonych grzybów. Potrawa ta jest bardzo sycąca i energetyczna, dlatego dawniej przygotowywana była podczas ciężkich prac polowych. Obecnie przygotowuje się ją zarówno na co dzień, jak i na święta.

Wśród zarejestrowanych potraw znalazła się też pochodząca z Leżachowa położonego w dolinie Sanu kaczka leżachowska pieczona. Do pieczenia kaczkę naciera się solą, pieprzem, czosnkiem, ewentualnie miodem i zostawia na jakiś czas. Później nadziewa się tuszkę nadzieniem z pokrojonych kwaśnych jabłek i wkłada do brytfanki na roztopione masło z odrobiną wody i pokrojonymi warzywami.

Aby kaczka była rumiana i soczysta, nie należy jej zbyt mocno piec. Upieczoną kaczkę dla zwiększenia aromatu posypuje się świeżymi ziołami. Dawniej taką kaczkę podawano z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości; teraz piecze się ją dosyć często.

Inną charakterystyczną dla kuchni leżachowskiej potrawą są pierożki pieczone z kaszą gryczaną. Lepione są z ciasta drożdżowego, przygotowanego z mąki, mleka, kwaśnej śmietany, drożdży oraz masła, i pieczone w piecu chlebowym. Ich farsz składa się z gotowanej kaszy gryczanej i świeżego twarogu oraz przypraw i skwarków. W smaku wyczuwalny jest intensywny aromat czosnku i gryki oraz cierpko-korzenny smak kminku. Po uformowaniu pierożki smarowane są jajkiem i posypywane kminkiem. Spożywa się je na gorąco lub na zimno; także, jako dodatek np. do czerwonego barszczu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.103.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!