Jest to kolejna nazwa spoza UE zarejestrowana w systemie unijnym. Jako pierwsza, została zarejestrowana Café de Colombia (ChOG) z Kolumbii, następnie - Longkou Fen Si (makaron, ChOG) Shaanxi ping guo (jabłka, ChNP), Longjing cha (zielona herbata, ChNP), Guanxi Mi You (pomarańcza, ChNP), Lixian Ma Shan Yao (pochrzyn, ChOG) z Chin i Darjeeling (herbata, ChOG) z Indii.

Jinxiang Da Suan (chronione oznaczenie geograficzne) to jedna z odmian białego czosnku uprawianego w okręgu Jinxing. Charakteryzuje się czystą bielą skórki oraz regularnym kształtem spłaszczonej kuli. W warstwie zewnętrznej kryje od 8 do 11 ząbków. Ma od 5 do 7 cm średnicy i waży 40-80 g. Odznacza się lekko ostrym smakiem. Zawartość celulozy nie przekracza 0,7 %, całkowita zawartość siarki wynosi co najmniej 0,9 proc., a wody - nie mniej niż 60 proc.

W miejscu pochodzenia tego produktu, tj. w okręgu Jinxiang, występują głównie dwie formy ukształtowania terenu - nieznacznie nachylony i łagodnie pofałdowany oraz miejscami teren nizinny. Gleby na tym obszarze to gleby rzeczne stanowiące część równiny aluwialnej powstałej w wyniku działalności Rzeki Żółtej. Okręg Jinxiang może pochwalić się dobrymi warunkami dla produkcji rolnej, a jakość powietrza, gleby i wody jest zgodna z normą dotyczącą wymagań w zakresie produkcji niezanieczyszczającej środowiska.

Podobał się artykuł? Podziel się!