Wystawcy wydobywają tradycyjne, naturalne produkty z najdalszych miejsc i zapominanych zakątków Polski, aby je chronić, a następnie prezentować nasze dziedzictwo kulinarne konsumentom w kraju i zagranicą. Znaleźć tu można wszystko co rodzinne i osadzone w sztuce kulinarnej dawnej Rzeczpospolitej - dodał minister.

Stanisław Kalemba poinformował, że w resorcie prowadzone są dalsze prace nad utworzeniem jednej, silnej jednostki zajmującej się bezpieczeństwem żywności od pola do stołu, która powinna połączyć działania wszystkich inspekcji zajmujących się tą problematyką.

- Dla rolnika ważne jest to, aby sprzedawał swój produkt jak najbliżej gospodarstwa. Chodzi o różne formy sprzedaży bezpośredniej, tak by skrócić łańcuch żywnościowy do konsumenta i wyeliminować zbędnych pośredników. To sprzyja poprawie dochodowości gospodarstw oraz zapewnieniu świeżej smacznej żywności konsumentom - podkreślił minister.

- Żywność i wieś to wielki skarb Polski, na którym, również w dobie kryzysu, można budować przyszłość naszej gospodarki - powiedział Kalemba.

Tradycyjnie podczas targów zostały rozdane „Kulinarne Perły" - prestiżowe nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku odbyła się XII edycja tego konkursu. Zostało przyznanych 46 pereł produktom i potrawom wybranym, spośród wyrobów nominowanych w regionach. Sześciu osobom, najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych wręczono honorowe nagrody „Klucze do Polskiej Spiżarni".