Bazary nisko przetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu BoZeWsi. Będzie można kupić m.in. ziemniaki, marchew, buraki, cebulę i kapustę.

Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG powiedział, że inicjatorem przedsięwzięcia są studenci. - Dzięki projektowi BoZeWsi rolnicy będą mogli poznać inną formę sprzedaży oraz promocji swoich towarów - dodał.

- Brak pośredników w handlu nisko przetworzoną żywnością pozwoli rolnikom promować swoje wyroby, a konsumenci będę mogli kupić świeże produkty wiadomego pochodzenia - tłumaczy. Bazar ma też propagować zdrowe odżywianie oraz przekonać do bezpośredniego nabywania nisko przetworzonych produktów u producenta, co pozwoli na uniknięcie dodatkowych kosztów pośrednictwa.

Swoje produkty, warzywa na bazarze będzie sprzedawał p. Łukasz, rolnik z gm. Pruszcz Gdański, prowadzący gospodarstwo o pow. 5 ha nastawione na uprawę warzyw. Uważa, że rolnicy powinni jak najczęściej korzystać z takich form bezpośredniej sprzedaży swoich plonów. - Pomijając pośredników, rolnik może więcej zarobić, a nabywcy wiedzą, od kogo kupują, mogą zapytać, gdzie produkty wyrosły i w jakich warunkach - dodał.

Pszczoła poinformował, że targ będzie się odbywał cyklicznie co dwa tygodnie. Zapowiedział, że w przyszłości mają w nim też uczestniczyć przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich, które oprócz warzyw i owoców mają też oferować swoje przetwory i produkty garmażeryjne.

Podobał się artykuł? Podziel się!