PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chińskie

W rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych pojawił się nowy produkt pod nazwą



Została ona włączona do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, a druga pochodząca z państwa trzeciego. Jako pierwsza, została zarejestrowana w 2007 roku nazwa Café de Colombia (ChOG) z Kolumbii.

Longkou Fen Si to suchy, nitkowaty makaron, wytwarzany z fasoli szparagowej i grochu, charakteryzujący się wysoką zawartością skrobi i dużą elastycznością. Woda na półwyspie Shantung, gdzie wytwarzany jest ten makaron, ma niską zawartość jonów chlorkowych i siarczanowych, a wskaźnik pH mieści się w granicach 6,9-7,4, co pozwala na pozyskiwanie skrobi z fasoli szparagowej i grochu metodą fermentacji kwasowej filtratu i sprzyja jej wysokiej zawartości w Longkou Fen Si. Najbardziej charakterystyczną cechą tego makaronu jest odporność na temperaturę wrzenia. Zgodnie ze specyfikacją sporządzoną przez producentów, po 45-cio minutowym gotowaniu we wrzątku liczba połamanych nitek Longkou Fen Si nie przekracza 10 %.

Na jakość produktu finalnego wpływa metoda produkcji makaronu Longkou Fen Si. Wybrane etapy: namaczanie fasoli szparagowej lub grochu, wytrącanie i oddzielanie pasty skrobiowej, ubijanie pasty, filtrowanie i suszenie (na słońcu lub gorącym powietrzem) muszą odbywać się na północy półwyspu Shantung w miastach: Longkou, Zhaoyuan, Penglai, Laiyang i Laizhou, gdzie panuje ciepły kontynentalny klimat monsunowy z porą deszczową i suchą. Obszar ten charakteryzuje występowanie czterech pór roku, umiarkowane wiatry, odpowiednie temperatury, niska wilgotność powietrza, długie dni i unikalne środowiska drobnoustrojów.

Zgodnie ze specyfikacją, etykieta Longkou Fen Si powinna zawierać następujące informacje: nazwę produktu, nazwę i adres producenta, znak towarowy, specyfikację opakowania, datę produkcji i datę przydatności do spożycia, składniki i numer partii.

Źródło: IJHARS/farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.153.90
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!