PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Chleb z Ozorkowa i syrop z malin na Liście Produktów Tradycyjnych

Cztery produkty tradycyjne z regionu łódzkiego wpisane zostały w ub. roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród nich jest m.in. chleb razowy parzony z Ozorkowa i dmosiński syrop z malin.



W sumie na liście znajduje się już 68 produktów tradycyjnych z województwa łódzkiego - powiedziała rzeczniczka marszałka województwa Joanna Blewąska.

Na ministerialną listę trafił w ub. roku m.in. chleb razowy parzony z Ozorkowa. W okolicach Ozorkowa tradycja wypieku chleba z mąki żytniej sięga początku XX wieku. Jego charakterystyczną cechą jest przygotowywanie go na zakwasie metodą zaparzania mąki, która miała na celu zwiększenie wydajności oraz przedłużenie świeżości chleba.

Pierwszym etapem przygotowania chleba razowego parzonego było sporządzenie żuru z mąki żytniej i wody. Następnie do ukwaszonego żuru dodawano mąkę razową, mieszano i odstawiano na kilka godzin w ciepłym miejscu w celu wytworzenia kwasu razowego. Dalej z gotowego kwasu razowego oraz zaparzonej mąki żytniej sporządzano ciasto, dodając pozostałą część mąki razowej, wodę oraz dodatki takie jak ziarna słonecznika, miód lub suszoną śliwkę.

Po około pół godzinie, kiedy ciasto wyrosło, umieszczano je w odpowiednich formach i pozostawiano na około godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie odbywało się w piecu przez około 2 godziny. - Obecnie chleb ten w dalszym ciągu jest przygotowywany w Ozorkowie według tradycyjnej metody i cieszy się nieustającą popularnością wśród mieszkańców i odwiedzających - dodała Blewąska.

Na liście produktów tradycyjnych znalazły się także miody Ziemi Brzezińskiej, Wzniesień Łódzkich i Rawki - tradycyjne miody powstają tam w niezmieniony od lat sposób. W zależności od pory roku i związanych z tym okresów kwitnienia poszczególnych roślin, wyróżniany jest miód wiosenny, letni i jesienny.

Pozyskiwanie miodu pszczelego w okolicach Brzezin jest tradycją, często rodzinną i wielopokoleniową, trwającą od co najmniej lat 20. XX w. Sprzyjającymi warunkami do pozyskania miodu na tym terenie są dorzecza rzek, łąki, zakrzaczenia śródpolne z miododajnymi wierzbami, lipami i akacjami oraz znaczne obszary leśne - obszar Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich czy Lasy Spalsko-Rogowskie.

Na obszarze tym nie występują większe fabryki czy zakłady, które zanieczyszczałyby środowisko. Większość pszczelarzy zrzeszonych jest w działającym od 1946 r. Rejonowym Kole Pszczelarzy Ziemi Brzezińskiej (obecnie liczy ono ok. 90 członków).

Wśród tradycyjnych produktów znalazł się także dmosiński syrop z malin. Produkcję malin na niewielką skalę rozpoczęto w województwie łódzkim w 1969 roku. Wyjątkowe warunki glebowo-klimatyczne panujące na obszarze powiatu brzezińskiego w okolicach Dmosina przyczyniły się do bardzo dynamicznego rozwoju ilości nasadzeń maliny na tym terenie. Do produkcji syropu używa się malin odmiany "Polana" pochodzących z przydomowych, starych sadów.

Zbiór malin na całym obszarze gminy Dmosin odbywa się ręcznie, gdyż tylko taka metoda gwarantuje wysoką jakość owoców. Owoce muszą być zdrowe, odpowiednio dojrzałe i najlepiej zbierane w słoneczny dzień, co podnosi ich wartość i zapobiega psuciu się owoców.

W Polsce od dawna ludność wiejska wykorzystywała produkty łatwo dostępne z własnych upraw i hodowli, które gospodynie przetwarzały w taki sposób, aby można je było wykorzystać w trudnych okresach zimowych. Jednym z takich produktów była kapusta, którą kiszono także w całych głowach. Tradycja i stara receptura kiszenia kapusty były przekazywane z pokolenia na pokolenie i także znalazła się na liście produktów tradycyjnych.

Wśród tradycyjnych produktów z regionu łódzkiego, które w poprzednich latach znalazły się na ministerialnej liście są m.in. piernik z marchwi, piernikowa chatka znad rzeki Mrogi czy chrzan w laskach z rejonu Środkowej Warty.

Regionalny piernik z marchwi przygotowany według specjalnej receptury zarówno smakiem jak i zapachem do złudzenia przypomina pierniki miodowe. Kształtem wyróżnia się natomiast "piernikowa chatka znad rzeki Mrogi". To pokryty białym lukrem ciemnobrązowy piernik w kształcie chaty otoczonej płotem i choinkami.

Od blisko 100 lat jednym z ciekawszych produktów regionu łódzkiego jest chrzan w laskach, uprawiany w południowo-zachodniej części województwa, w rejonie Środkowej Warty. W okresie międzywojennym sadzonki chrzanu sprowadził tu z Niemiec Oskar Paszchke, właściciel majątku ziemskiego Beresie Małe. Wraz z sadzonkami otrzymał instrukcję uprawy chrzanu oraz nakaz odsyłania "korzenia handlowego" do Niemiec, bez możliwości odsprzedania go innym osobom.

Dopiero po II wojnie światowej chrzan z Beresi Małych trafił do sąsiednich wsi. Z czasem stał się "oczkiem w głowie" miejscowych rolników, którzy wyspecjalizowali się w jego uprawie. Obecnie uprawiany jest przez kilkuset rolników, w czterech gminach województwa: Kiełczygłów, Siemkowice, Osjaków i Rusiec na pow. ponad 700 ha. Chrzan w laskach wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w medycynie ludowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.48.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!