Południowoczeski ser z przerostami błękitnej pleśni "Jihoceska Zlata Niva" ma zostać pierwszym krajowym serem ze statusem chronionego pochodzenia. Chronione będzie Oznaczenie Geograficzne z obszaru "kraj Jihocesky". Pod koniec pażdziernika ubiegłego roku Czesi złożyli wniosek. Podczas trwającego przepisowego półrocznego okresu nikt nie zgłosił żadnych zastrzeżeń do ich inicjatywy.

Zlata Niva to ser z mleka krowiego, o 60% zawartości tłuszczu w suchej masie. Wytwarza go najwieksza krajowa , wytwarzany przez największą krajową mleczarnię Madeta.

Z Polskich serów status chronionego pochodzenia mają już bryndza i oscypek. Oscypkiem moze być juz tylko ser wytwarzany w kilku powiatach południowej Polski, według tradycyjnej receptury. Jego droga do unijnego loga nie była łatwa. W miedzyczasie Słowacy zaczęli rościć sobie prawo do produkcji sera o takiej nazwie.Dlatego wczesniej niż on, produktem regionalnym została bryndza podhalańska. 


Źródło: FAMMU/FAPA, farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!