PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czwarta kampania promująca gęsinę

Kampanię promującą gęsinę, jako smaczne i zdrowe mięso, z którego potrawy powinny znaleźć się na stołach 11 listopada, czyli w dzień świętego Marcina i Święto Niepodległości, prowadzi już po raz czwarty samorząd województwa kujawsko-pomorskiego.



Patronat nad tegoroczną akcją "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" przyjęła małżonka prezydenta Anna Komorowska.

- Powoli, ale systematycznie, dorabiamy się własnej, smakowitej tradycji związanej ze Świętem Niepodległości. Wybraliśmy gęś, bo po pierwsze jest dobrze zakorzeniona w kuchni staropolskiej, a poza tym znakomita w smaku i dobrze nadaje się do wspólnego, rodzinnego przygotowania świątecznego posiłku. Warto też pamiętać, że to właśnie nasz region słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi, w tym przede wszystkim białej kołudzkiej - powiedział marszałek województwa Piotr Całbecki.

Kampania ma charakter zarówno regionalny, jak i ogólnopolski.

Gęsina z regionu kujawsko-pomorskiego zagości na stołach Pałacu Prezydenckim podczas uroczystego obiadu, z który z okazji Święta Niepodległości wyda prezydent Bronisław Komorowski dla członków korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki. Dania z gęsiny zostaną podane według staropolskich przepisów, tylko trochę dostosowanych do dietetycznych wymogów współczesności.

W menu, przygotowanym przez znakomitego kucharza Artura Moroza, znajdą się m.in.: gęsi pasztet z marynatami, półgęski na listkach rukoli, sałatka z pieczonej gęsi z dynią i śliwkami, sałatka z gęsich żołądków, faszerowane ćwikłą gęsie szyje, gęś na kiszonej kapuście i gęsie wątróbki z bekonem. Oprócz potraw z gęsiny, na stole w Pałacu Prezydenckim znajdą się inne specjały z regionu kujawsko-pomorskiego: pierniki toruńskie, rogale bydgoskie, torty kajmakowe, chleby ze Stolna i jabłka z Doliny Wisły.

Potrawy z gęsiny pojawią się przed 11 lipca też w parlamencie, dzięki wsparciu pochodzących z Torunia wicemarszałków Sejmu - Jerzego Wenderlicha i Senatu - Jana Wyrowińskiego. Na degustację zaproszeni zostaną posłowie i senatorowie, a także akredytowani dziennikarze.

W regionie kujawsko-pomorskim kulminacyjną częścią kampanii będzie 10 i 11 listopada Festiwal Gęsiny w Przysieku koło Torunia. W jego ramach obędą się m.in. kiermasz wyrobów z gęsi i warsztaty kulinarne.

W okresie przed Świętem Niepodległości mieszkańcy regionu będą mogli wygrać w konkursach organizowanych przez lokalne media łącznie dwa tysiące gęsich tuszek, które ufundował samorząd województwa.

Zwyczaj podawania na stoły gęsiny 11 listopada był kiedyś w Polsce bardzo rozpowszechniony, czego potwierdzeniem są m.in. słowa poety Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają".

Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też w licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Na świętego Marcina najlepsza gęsina: patrz na piersi, patrz na kości, jak zima nam zagości".

Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana hodowana w renomowanym Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego kampanię promującą dania z mięsa gęsiego na 11 listopada zainicjował w 2009 r. Pierwsza edycja akcji nosiła nazwę "Gęsina na świętego Marcina".

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • rolniczka 2012-11-05 18:34:43
    Nie chcę nikomu smaku popsuć ale gęś 100 dniowa to na paszy GMO wychowana nie nadaje się do jedzenia to trucizna a gdzie jeszcze reklamować że smaczna . Na całym świecie wiadomo że minimum gęś musi rosnąć 300 dni i bez paszy jak w Kołudzie tylko na własnym zbożu i zielonym i wtedy mówmy to jest ten smak i o to chodzi a nie o to co w przemyśle rośnie .
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.219.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!