W czwartek nowi członkowie sieci odebrali w opolskim urzędzie marszałkowskim certyfikaty przynależności oraz specjalne emaliowane tabliczki z logo Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego, a dotychczasowi członkowie certyfikaty członkostwa na rok 2013.

Edyta Grabowska z Piekarni Grabowski z Otmic (Opolskie) przystąpiła do sieci, by - jak mówiła - móc szerzej promować swoje produkty i szukać nowych rynków zbytu. Dodała, że ma nadzieję, iż np. nowych klientów przekona logotyp sieci, gwarantujący jakość lokalnego produktu.

Do sieci przystąpiła też Restauracja Kamieniec z Kamienia Śląskiego. Anna Jaskuła z restauracji również liczy na promocyjny i marketingowy efekt Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego.

Wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego Mariola Szachowicz zachęcała do korzystania z wszelkich form promocji, jakie urząd oferuje członkom sieci. "Rokrocznie umożliwiamy udział w targach krajowych i zagranicznych, udział w konkursach, konferencjach, wyjazdach studyjnych, które służą podpatrywaniu dobrych praktyk promowania lokalnych produktów w innych krajach" - wyliczała.

Dodała, że na ten rok, podobnie jak w ubiegłym, planowane są również publikacje nt. członków sieci.

Jak podała Szachowicz, na wsparcie działań prowadzonych w ramach Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego na ten rok wynosi 225 tys. zł. Pieniądze te pochodzą z budżetu województwa oraz z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Regionalną Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" tworzą rolnicy, producenci, przetwórcy żywności, restauracje, hotele, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy i punkty gastronomiczne. Sieć pomaga promować żywność wysokiej jakości. Logo sieci - charakterystyczna czapka kucharska na niebieskim tle - zamieszczone na produktach i budynkach firm należących do zrzeszenia ma gwarantować najwyższą jakość żywności wyprodukowanej w woj. opolskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!