Jak informują analitycy BGŻ w największym stopniu podrożało masło, mleko w proszku i niektóre gatunki serów dojrzewających. Zwyżkowe tendencje są z jednej strony wynikiem spadku podaży mleka, a z drugiej potanienia złotówki.

W pierwszym półroczu br. skup mleka wyniósł 4342,4 mln l. i był o ponad 3 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W czerwcu dostawy mleka do mleczarni zmniejszyły się o ponad 1 proc. w relacji miesięcznej i o prawie 4 proc. wobec 2009 roku, kształtując się na poziomie 788,8 mln l.

Spowodowało to wzrost cen zbytu produktów mleczarskich i zmianę struktury produkcji. Obniżyła się produkcja mleka w proszku - o prawie 13 proc., serów dojrzewających - o 11 proc., oraz masła - o 3,5 proc.. Wzrosło natomiast przetwórstwo mleka na jogurty - o ponad 15 proc. w relacji rocznej, i serów świeżych o 6 proc.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!