Tegoroczny Dzień Kukurydzy i Buraka odbył się w minioną niedzielę – 20 września. Tradycyjnie już firmy hodowlane prezentowały swoje osiągnięcia na poletkach odmianowych buraka cukrowego i kukurydzy, ale nie tylko. Ciekawą ofertę mieszanek traw i roślin motylkowatych pokazała firma DSV.

Można też było rośliny mniej znane, jak sorgo, susu (mieszaniec genetyczny trawy sudańskiej z sorgo), konopie włókniste czy wreszcie szarłat nazywany ostatnio zbożem XXI wieku. Jego ziarno – może być mielone lub prażone – ma ciekawy słodkawy, orzechowy smak. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Karmiono nim biegaczy i wojowników. Współczesne badania laboratoryjne potwierdzają mądrość starożytnych Azteków. Niewątpliwą zaletą produktów z ziarna szarłatu jest wysoka przyswajalność białka wynosząca 75%. Dla porównania w mięsie wynosi ona 70%. Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.

Organizatorzy przygotowali także pokazy pracy maszyn do zbioru kukurydzy na ziarno i kiszonkę na polu doświadczalnym. Po nich wyjechały maszyny uprawowe (w tym kilka typów pługów) i siewniki. Było wiec po co przyjechać w tę niedzielę do Poświętnego.

Źródło: farmer.pl