PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Gotuj lokalnie

Gotuj lokalnie "Gotuj lokalnie": finałowe dania z kurczaka zagrodowego i dyni oraz przystawki z podrobów i jaj z wolnego wybiegu (fot. A. Kamińska)

15 grudnia w ramach VII edycji projektu „Gotuj lokalnie” w Centrum Techniki Doram w Warszawie odbył się finał konkursu kulinarnego przeznaczonego dla uczniów szkół gastronomicznym i ich nauczycieli. Udział wzięło 10 zespołów z całej Polski, wyłonionych we wcześniejszych eliminacjach.



Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Gotuj lokalnie” zorganizowany został w tym roku już po raz siódmy w ramach programu o tym samym tytule przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka.

Kurczak zagrodowy, dynia i produkty regionalne

Finałowe zmagania odbywały się podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez szefów kuchni, m.in. Marcina Budynka i Roberta Sowę. Każdy z zespołów przygotowywał danie główne z kurczaka zagrodowego, dyni oraz co najmniej dwóch produktów regionalnych oraz przystawkę  z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego wybiegu – wszystko według autorskiej receptury przygotowanej specjalnie na tę okazję. Efekty półtoragodzinnej pracy zespołów oceniło jury w składzie: szefowie kuchni – Marcin Budynek, Robert Sowa, Giancarlo Russo oraz Elżbieta Szuba z firmy Drosed.

Jury konkursu
Jury konkursu
 

I miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. Dawid Ostrycharz i Krzysztof Burchardt, podopieczni Dawida Jaroszewskiego, na przystawkę zaproponowali pâté z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem, a jako danie główne roladę z kurczaka nadziewaną wędzoną śliwką o nazwie „Z miłości do słodkości”.

 

Zwycięzcy konkursu
Zwycięzcy konkursu

Promocja wiedzy i produktów lokalnych

- „Gotuj lokalnie” to projekt, który pozwala wzbogacić wiedzę adeptów sztuki kulinarnej nt. wykorzystania regionalnych oraz tradycyjnych produktów w nowoczesnej kuchni – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Celem programu jest również promocja tradycyjnych polskich produktów. - Uczestniczę już w 7 edycji programu. Wyraźnie da się zaobserwować, że rośnie udział produktów lokalnych. 7 lat temu było ich zaledwie kilka: oscypek, ser koryciński, olej lniany. Od 4 lat mamy prawdziwy boom. To są zarówno produkty lokalne, jak i produkty regionalny, np. coraz częściej pojawiające się polskie wina – mówi Marcin Budynek, założyciel Akademii Kulinarnej, szef kuchni i juror w konkursie.

Regionalnie, eko i sezonowo

Uczestnicy dobrze przygotowali się do konkursu. Dania były przemyślane i starannie wykonane. Nie zabrakło też produktów lokalnych – oprócz tradycyjnego oscypka przywiezionego przez uczniów z ZS Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem były też cztery inne regionalne odmiany sera, olej lniany i rydzowy, lokalne alkohole do marynowania mięsa i sosów – wino z  dzikiej róży, piwa i śliwowica.

- Myślę, że jeśli dziś szef kuchni chce być oryginalny w tym, co tworzy – mówi Robert Sowa, szef kuchni i juror konkursu – to na pewno będzie sięgał do tradycji kulinarnej bez względu na to, czy nazwiemy to kuchnią regionalną czy szerzej – kuchnią staropolską. Dodałbym tutaj jeszcze jeden element – eko, na który jest dzisiaj boom. Myślę, że to właśnie ten kierunek. Dziś menu, które dobrze oceniam, to na pewno menu z akcentem polskim, regionalnym czy staropolskim, ale również z pewnymi akcentami europejskiej kuchni. Bardzo ważnym elementem jest też sezonowość. Każdy region ma takie same szanse i każdy szef kuchni poprzez produkty regionalne ma szanse być oryginalnym. W kuchni nie można stać w miejscu. Trzeba się ciągle rozwijać i szukać nowych kierunków. Nie myli się ten, kto nie gotuje.

 

Pâté z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem - przystawka przygotowana przez zwycięską drużynę z ZSCKU w Gronowie (fot. A. Kamińska
Pâté z flambirowanej wątróbki z rozmarynowym masłem - przystawka przygotowana przez zwycięską drużynę z ZSCKU w Gronowie (fot. A. Kamińska

Rynek coraz bardziej potrzebuje produkcji lokalnej

Połączenie produktów lokalnych o wyjątkowej jakości, polskiej tradycji kulinarnej oraz możliwości i trendów nowoczesnej kuchni wydaje się dobrą drogą zarówno dla przedstawicieli branży kulinarnej, jak i rolników dostarczających produkty spełniające wysokie wymagania jakościowe. Po raz kolejny okazuje się, że dzisiejsza produkcja to nie tylko ilość, ale coraz bardziej jakość. A zapotrzebowanie rynku jest najlepszą odpowiedzią, że to właściwy kierunek rozwoju.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!