Kontrolę przeprowadzono w 62 zakładach produkcyjnych. Wykonały ją wojewódzkie inspektoraty JHARS w I kwartale tego roku. Objęła ona teren całej Polski.

Badanie jakości artykułów mleczarskich przeprowadzono pod kątem m.in. oceny organoleptycznej, parametrów fizykochemicznych, w tym w zakresie oznaczania zafałszowania tłuszczem niemlecznym, w zakresie oznaczania parametrów mikrobiologicznych.

Najwięcej zastrzeżeń mieli inspektorzy co do parametrów fizykochemicznych, gdzie stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 41 partii (12 proc. skontrolowanych partii), o łącznej masie 14 t (6 proc. skontrolowanej masy).

Podczas kontroli, Inspekcja wykonała po raz pierwszy badania serów twarogowych, mlecznych napojów fermentowanych, serków smakowych, deserów mlecznych oraz śmietany. Chodziło m.in. o stwierdzenie zafałszowania tych produktów tłuszczem obcym roślinnym. Najwięcej przypadków dotyczyło serów twarogowych, takie nieprawidłowości inspektorzy ujawnili w 24 patiach produktu.

Inspekcja ponadto wykazała niewłaściwe oznakowanie aż w przypadku 81 partii produktów (23 proc. skontrolowanych wyrobów), o łącznej masie 50 t (18 proc. skontrolowanej masy). Zarzuty dotyczyły m.in. nieczytelnego terminu przydatności do spożycia, co może obniżać poziom bezpieczeństwa spożywanych przetworów mlecznych - poinformowała Inspekcja.

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS nałożyły 43 mandaty karne na łączną kwotę 11,8 tys. zł.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!