Na straganach z żywnością znalazły się produkty oraz potrawy kuchni żydowskiej, beskidzkiej i śląskiej przygotowane przez restauratorów z terenu województwa śląskiego.

Z okazji jarmarku przygotowano również liczne konkursy dla dzieci i dorosłych. - Ich uczestnicy powalczą o Srebrną Trzepaczkę i dyplom w konkursie, który będzie polegał na ubijaniu białka na czas. A potem, by nie zmarnować tego co zostało zorganizujemy konkurs "Smak dzieciństwa" z przygotowania kogla mogla - poinformowała Wanda Rajman z Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie.

W trakcie imprezy odbędzie się również pokaz gotowania z udziałem znanego kucharza śląskiego Remigiusza Rączki.

Na Listę Produktów Tradycyjnych, która prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa, wpisanych zostało 136 produktów z woj. śląskiego. Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali na liście m.in. ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony, marmeladę z dyni po cieszyńsku, kołocz weselny cieszyński, smalec gęsi z Siewierza, jurajski żur na grzybach.