Jak powiedziała rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej Beata Ryń, w tym roku do konkursu zakwalifikowane zostały 52 produkty w czterech kategoriach: produkty i przetwory mięsne, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Wśród nich znajdą się: podpiwek nieprowicki, opatowskie ciasteczka pokrzywowe, chłopski marchwiorz z Bogorii oraz Ściaw na sadle.

- Wszystkie muszą być wykonane według starodawnych receptur, nawiązywać do miejscowości, w której są produkowane oraz wyprodukowane w sposób tradycyjny - dodała Ryń.

- W zgłoszeniu najważniejsza jest dokumentacja produktu, jego związek z regionem oraz minimum 25 lat historii pochodzenia oraz sposób wykonania - powiedziała Teresa Wąsik ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, współorganizator konkursu.

W niedzielę wyłonionych zostanie 19 produktów. Wezmą one udział w finale ogólnopolskim konkursu, który odbędzie się na początku października w Poznaniu. Zdaniem Wąsik wyróżnienie zdobyte w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" to bardzo duża promocja dla producentów.

- Przykładem może być Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska w Wodzisławiu produkująca sery i masło. Dziś te produkty są rozchwytywane w sklepach. Udział w konkursie jest też przepustką do wpisania na listę produktów tradycyjnych - powiedziała Wąsik.

Konkursowi będzie towarzyszyć kiermasz potraw tradycyjnych przygotowany przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne - Świętokrzyskie. Będzie można kupić tradycyjne produkty, takie jak sery, miody czy sandomierskie owoce. Wystąpią zespoły muzyczne, obędą się również konkursy, w których wygraną będą kosze pełne żywności tradycyjnej.Finał wojewódzki konkursu "Smaki Regionów" organizują: Urząd Marszałkowski w Kielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Muzeum Wsi Kieleckiej.