Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, którym jest inicjatorem przedsięwzięcia, na razie przygotowuje program. Marszałek województwa Piotr Całbecki powiedział, że honorowy patronat nad kampanią objęła prezydentowa Anna Komorowska, a dania z gęsiny pochodzącej z regionu będą królować podczas uroczystego obiadu, jaki wyda prezydent Bronisław Komorowski w przeddzień Święta Niepodległości dla akredytowanego w Warszawie korpusu dyplomatycznego.

Akcja "Najlepsza gęsina na świętego Marcina" organizowana w trzech poprzednich latach cieszyła się dużą popularnością w regionie kujawsko-pomorskim. W okolicach 11 listopada były organizowane m.in. pokazy przyrządzania i serwowania dań z gęsiny, kiermasze i konkursy.

Próby wyjścia z kampanią promującą gęsinę poza województwo kujawsko-pomorskie były podejmowane już w poprzednich latach. M.in. przysmaki z gęsiny serwowano w wybranych warszawskich restauracjach, a także na targach spożywczych w Berlinie i Turynie, a także na Festiwalu Polskich Smaków w Wilnie.

Przed kilkoma dniami w woj. kujawsko-pomorskim zainaugurowano cykl szkoleń poświęconych przyzagrodowej hodowli gęsi. Mogą w nich brać udział wszyscy chętni. Organizatorami kursów są: Urząd Marszałkowski, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

W województwie kujawsko-pomorskim, w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia, od 50 lat funkcjonuje Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, słynący z gęsi białej kołudzkiej, będącej efektem wieloletniej pracy hodowlanej i badawczej. Początki hodowli dało sprowadzenie z Danii kilkudziesięciu gęsi. Zabiegi hodowlane doprowadziły do udoskonalenia genotypu, powstania nowej rodzimej rasy. Obecnie gęsi białe kołudzkie stanowią 98 proc. populacji gęsi w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!