Podczas kiermaszu będzie można kupić m.in. wędzone tradycyjnie szynki i kiełbasy, a także pasztety czy domowy chleb na zakwasie. Miłośnicy słodkości będą mogli kupić wielkanocne drożdżowe baby i mazurki.

Kiermasz produktów lokalnych od kilku lat jest organizowany przed świętami (zarówno przed Wielkanocą jak i Bożym Narodzeniem) przez urząd marszałkowski w Olsztynie. Na straganach prezentują swoje wyroby restauratorzy i gospodarstwa agroturystyczne, a także producenci i przetwórcy, którzy zrzeszeni są w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć ta zrzesza producentów, przetwórców i restauratorów, którzy promują lokalne i regionalne produkty spożywcze, rozwijając drobną przedsiębiorczość i turystykę w regionach Europy.

Jak podają władze samorządowe Warmii i Mazur, z roku na rok rośnie wśród turystów i mieszkańców zainteresowanie lokalami gastronomicznymi, które oferują produkty tradycyjne i regionalne. Przedsiębiorcom z branży gastronomicznej i turystycznej zależy coraz bardziej na certyfikacie Dziedzictwa Kulinarnego, który przyciąga gości. Pod koniec ubiegłego roku taki certyfikat miało 96 lokali gastronomicznych, restauracji czy producentów żywności na Warmii i Mazurach; obecnie jest ich 119.

Warmia i Mazury przystąpiły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku, jako pierwszy polski region. Potem do sieci przystąpiły inne województwa: pomorskie, wielkopolskie, mazowieckie i opolskie w 2008 roku, świętokrzyskie, zachodniopomorskie i dolnośląskie w 2010 roku i kujawsko-pomorskie w 2011 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!