Cechą charakterystyczną warzywa jest jasnozielony kolor z niespotykanymi biało lub białawo unerwionymi liśćmi. Tego samego dnia na unijną listę trafił kolejny produkt – „Patata di Bologna” – ziemniaki uprawiane wyłącznie w prowincji Bolonii z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Do tych warzyw tydzień później dołączył brytyjski rabarbar „Yorkshire Forced Rhubarb”.

Obszar geograficzny produkcji rabarbaru obejmuje Leeds, Wakefield i Bradford i jest położony u podnoża Gór Pienińskich. Producenci „Yorkshire Forced Rhubarb” nie dopuszczają światła do roślin zgromadzonych w szopach w celu wymuszania wzrostu, ponieważ zapoczątkowałoby to fotosyntezę, w wyniku której włókna stałyby się grubsze i twardsze, a smak kwaśniejszy. Aby zminimalizować ryzyko takich zmian, producenci zbierają rabarbar przy świetle świec!

Źródło: FAMMU/FAPA/ farmer.pl