PRZEGLĄD PRASY: Dwa następne produkty trafiły na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pierwszym z nich jest nalewka z Nowej Sarzyny, a drugim szynka z Górna.

Nalewka z żurawiny przygotowywana jest przez Janinę Czaban z Nowej Sarzyny (pow. leżajski). Żurawinę od okresu międzywojennego wykorzystuje się jako dodatek do nalewek. Producent zapewnia, iż nalewka ta ma działanie wspomagające leczenie chorób nerek i prostaty.

Szynkę tradycyjną produkuje zakład z Górna. Receptura ma blisko stuletnią tradycję, a w asortymencie znajduje się od półtora roku. Do jej produkcji używa się nowoczesnych maszyn, ale tradycyjnych i receptur. Np. nie stosujemy majeranku, lecz kminek, bo taka jest miejscowa tradycja. Niedługo do zapisanych na liście produktów dołączy studzinina, czyli mięso w galarecie.

Źródło: Nowa Trybuna Opolska

Podobał się artykuł? Podziel się!