W czasie, gdy w halach produkcyjnych wybuch pożar przebywało w niej około 30 pracowników, wg informacji podawanych przez prezesa, straż pożarną nikomu nic się niestało. Jak na razie nie ma też informacji o stratach, które spowodował ogień ani co było jego przyczyną .

Zakłady Mięsne Mysłowice „MYSŁAW’ Sp. z o.o. powstały na bazie byłych zakładów państwowych, działających pod nazwą Zakłady Mięsne w Mysłowicach, które były spadkobiercą Rzeźni miejskiej założonej w 1885 roku w Mysłowicach.

W listopadzie 1993 roku nastąpiła likwidacja zakładu, a obiekt wydzierżawił Lucjan Pilśniak – wybrany z grona potencjalnych udziałowców strategicznych ze względu na swoje doświadczenie i osiągnięcia w branży. Założył on spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, która na bazie dotychczasowego majątku państwowego rozpoczęła w 1994 roku produkcję.

Po przystąpieniu Polski do UE Mysław przeprowadził w latach 2003-2005 inwestycję współfinansowaną dotacją SAPARD, w wyniku której, w grudniu 2005 roku uzyskał uprawnienia do sprzedaży na rynkach unijnych.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!