Konkurs i towarzyszący mu bal ostatkowy zgromadził na rynku w Lubniewicach wielu mieszkańców, byli także goście spoza miasteczka. W rywalizacji na najlepszy przepis brało udział kilkadziesiąt osób.

Co roku do konkursu zgłaszanych jest wiele potraw, sałatek i przystawek, sporządzonych na bazie śledzi. Organizatorzy zapewniają uczestnikom płaty ze śledzi-matiasów.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: indywidualnej i grupowej. Jury ocenia potrawy pod względem estetyki i smaku.

Zwycięscy indywidualni otrzymują nagrody rzeczowe w postaci sprzętu domowego. Restauratorzy nagradzani są paterami, które mogą potem wyeksponować w swoich lokalach. Najlepsze przepisy trafiają do okolicznościowej broszury, która z roku na rok liczy coraz więcej stron.

"Śledzik Lubniewicki" był początkowo skromną wystawą i konkursem na najlepszą potrawę ze śledzi, przygotowywaną przez gospodynie z Lubniewic. Impreza szybko się rozrosła i stała się konkursem, do którego zgłaszają się także mieszkańcy innych gmin.

Oceniane potrawy są wystawiane do degustacji dla wszystkich, którzy przyjdą na rynek.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!