Konkurs, który organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego, ma zachęcić producentów do hodowli i tuczu tej wyjątkowej, rodzimej rasy świń hodowanych w Wielkopolsce. Ich nazwa pochodzi od podpoznańskiej miejscowości Złotniki.

Świnia złotnicka występuje w dwóch odmianach - pstra i biała; hodowana jest w całym kraju, ale głównie w Wielkopolsce; pogłowie obu ras to po około tysiąca loch.

Mięso tych ras nadaje się do wyrobu m.in. wędlin późnodojrzewających.

- To nie jest mięso napędzane hormonami, odtłuszczone, które coraz częściej traci walory smakowe. Te rasy świń nie nadają się do przemysłowego tuczenia, jak inne świńskie brojlery. U świni złotnickiej mięso dojrzewa na zwierzęciu, a nie podczas obróbki technologicznej w zakładach - powiedział  prof. Janusz Buczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Uczelnia ta jest opiekunem merytorycznym konkursu.

Laureaci konkursu mają prawo do certyfikowania nagrodzonych wyrobów specjalnym oznaczeniem jakości "Złotnicka Premium" i używania tego znaku towarowego.

Konkurs rozstrzygany jest w czterech kategoriach: wyroby surowe późnodojrzewające, wędzonki gotowane lub parzone, kiełbasy trwałe i półtrwałe parzone oraz półprodukty i dania gotowe z mięsa świeżego.

W konkursie może wziąć udział każde przedsiębiorstwo prowadzące działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mięsa lub gastronomii w Polsce. Zgłoszony wyrób musi być dostępny na rynku i nie może zawierać substancji zwiększających wydajność produkcji - m.in. polifosforanów, karagenów, białka roślinnego, skrobi modyfikowanej.