"W tym roku skup i przerób buraków prowadziło dziesięć oddziałów KSC oraz spółka zależna Cukrownia Leśmierz S.A. w woj. łódzkim. Kampania rozpoczęła się na przełomie września i października, a zakończyła 12 stycznia" - powiedział PAP Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy KSC Polski Cukier.

W porównaniu do ubiegłych lat spółka odnotowała wzrost najważniejszych wskaźników produkcyjnych: średni czas kampanii wyniósł blisko 87 dni (w poprzedniej kampanii ok. 76 dni), a średni przerób dobowy zbliżył się po raz pierwszy do poziomu 6 tysięcy ton.

"Najdłużej, bo ponad sto dni pracowały cukrownie w centralnej Polsce: "Nakło", "Brześć Kujawski" (woj. kujawsko-pomorskie) i "Dobrzelin" (woj. łódzkie). Najkrócej - "Cukrownia Łapy" (woj. podlaskie) i "Cukrownia Lublin" (woj. lubelskie), gdzie kampania trwała odpowiednio 58 i 67 dni" - dodał Wróblewski.

W trakcie trzymiesięcznej kampanii zakłady KSC skupiły 4,7 mln ton buraków (razem z zależną Cukrownią Leśmierz S.A. 4,8 mln ton), które dostarczyło ponad 29 tysięcy plantatorów. Wytworzono z nich ponad 690 tys. ton cukru (723 tys. razem z zależną "Cukrownią Leśmierz").

W tej kwocie mieści się ponad 600 tysięcy ton cukru kwotowego oraz nadwyżka ponad 100 tys. ton tzw. cukru przemysłowego, który zgodnie z przepisami unijnymi może być sprzedany wyłącznie odbiorcom z sektora chemicznego (w tym farmaceutycznego, gorzelniczego i biopaliw). Najwięcej cukru wyprodukowały Oddziały: "Kruszwica" (woj. kujawsko-pomorskie - 83,3 tys. ton), "Kluczewo" (woj. zachodniopomorskie - 81 tys. ton) oraz "Krasnystaw" (woj. lubelskie - 74,7 tys. ton).

"Podobna do roku ubiegłego była polaryzacja skupowa, która wyniosła średnio 16,8 proc. Natomiast według szacunków średni wydatek cukru osiągnął poziom 14,5 proc." - zaznaczył rzecznik KSC.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!