PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kulinarne dziedzictwo docenione

Już po raz dwunasty Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniła zwycięzców w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To wyjątkowe trofeum każdorazowo trafia do najlepszych - zdaniem jury - produktów regionalnych osadzonych w polskiej tradycji, od lat produkowanych według sprawdzonych receptur, zanim odejdą w zapomnienie.



Cudze chwalicie …

Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Konkurs ma również na celu zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Kaczka po zamojsku i nie tylko

Tegoroczna edycja konkursu cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Zgłoszono 52 potrawy. Po obradach jury pod przewodnictwem pana Igora Hutnikiewicza, Dyrektora Departamentu Polityki Jakości w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego dziewięć regionów może poszczycić się produktami – laureatami Kulinarnych PEREŁ 2012:

Kategoria Potrawy
Dolnośląskie:
- war ze zlepieńcami – „Karczma Łemkowska” Irena Bernagiewicz-Garbera, Mariusz Garbera, Łukasz Anusz
Kujawsko-Pomorskie:
- zaklepunka z lubczykiem – KGW Gostycyn, Elżbieta Weyna
Lubelskie:
- kluski janowieckie – Maćkowa Chata w Janowcu
- kaczka po zamojsku na racuchach Marysi – Restauracja Koncertowa s.c. J.i Z. Wójcik
Lubuskie:
- szynka w cieście chlebowym faszerowana kaszą – Stanisław Mikanowicz, „MADAKS”
- rosół prawdziwków – Maria Grom i Łucja Jesiółkiewicz, Stowarzyszenie Kobiet w Jarnatowie
Małopolskie:
- ziemniaczana sakiewka dziadka w kapuście – Maria Olczyk, Dom Weselny Akropol

Mazowieckie:
- zupa opieńkowa i gołąbki z kaszą gryczaną w żurku – Adrianna i Jacek Machnacz
Opolskie
- sandacz po polsku – restauracja „4BAS” w Opolu
- śląskie niebo oraz szpajza – Marta Sikorska, Karczma u Karola Malajki
Śląskie:
- placki ziemniaczane na blasze – Kazimierz Juroszek, Gospodarstwo Agroturystyczne „Halny”, Jaworzynka
Zachodniopomorskie:
- zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową – restauracja Park Hotel
- sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty – restauracja Zamkowa

Kategoria produkty regionalne
Dolnośląskie:
- ser kozi dojrzewający z kozieradką – Bożena i Daniel Sokołowska, G.E. „Kozia Łąka”
- kiełbasa wołyńska z Niemczy – Maria Matusiewicz, PPMG „Galicja”
Kujawsko-Pomorskie:
- „grzybowniczki” – KGW Łosiny
- fjut – Marzena Przytarska
- śliwki na Rożenkach – Hieronim Błażejak
Lubelskie:
- miętówka sarmacka – Parafia Rzymskokatolicka pw. św. Anny w Kodniu
- schab suszony po dołhobrodzku – Małgorzata Kujawa
- kordiał żurawinowy – Jolanta Dobrzyńska
Lubuskie:
- syrop z płatków róż – Magdalena Dolata, Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolarówka:
- jarzębiak na winiaku – Przemysław Karwowski, Fundacja na Rzecz Lubuskiego Dziedzictwa
Małopolskie:
- pasztet z dziczyzny – Bacówka Towary Tradycyjne
- bryndza podhalańska – Kazimierz Furczoń, Bacówka u Kazka
Mazowieckie:
- Piwo Miodowe Ciechan – Browar Ciechan
Opolskie:
- Modziki – młode gołębie – Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze”, Antoszka
- kiełbasa wiejska Ptaków – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” Grzegorz Ptak
Podlaskie:
- wędzonka staropolska – Karolina Moniuszko
- biebrzański leszcz w zalewie octowej – Małgorzata Ostapowicz
- sielawa z weka – Marta Pieńczykowska
Podkarpackie:
- krupiak – Jolanta Tabor
- pierogi z soczewicy – Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec
- kiełbasa markowska sucha – Jan Fołta, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Markowa
Śląskie:
- „ogrodowe” ogórki kiszone – Bożena Badora Z.P.H. Ogród
- wino Siągarza „Hanna” – Winna zagroda Katarzyna i Piotr Jaskóła, Katowice-Murcki
Świętokrzyskie:
- masło chmielnickie – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku
- Kazimierski miód akacjowy – Waldemar Słupnik, Miodowa Spiżarnia
Wielkopolskie:
- kiełbasa biskupińska – PPUH Zakład Mięsny Marian Kaczmarek
- Benedyktynka – Opactwo Benedyktynów w Lubiniu
- powidła śliwkowe – Marek Nyćkowiak, ZPR-S „Wiórek”
Zachodniopomorskie:
- pierniki norbertańskie z Trzebiatowa – Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury
- świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar – Sebastian Piekarz
- konfitury z pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy

Wzór na sukces

Targi Smaki Regionów zaowocowały urodzajem wyjątkowych smakołyków, ale obrodziły też w nagrody. Jury składające się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowych Targów Poznańskich wyróżniło trzy województwa, których strategia promocyjna stanowi wzór i jest przykładem starannie dopracowanej wizji rozwoju regionu. Wyróżnione zostały województwa: małopolskie, wielkopolskie i zachodniopomorskie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.76.247
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!