- To pierwszy produkt wpisany na listę ministerstwa rolnictwa w 2013 roku, a na wpis czekają już kolejne produkty z naszego regionu. Wyrabiane w tradycyjny sposób, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, świadczą o bogatej kulturze naszego regionu - podkreślił marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki.

Dawniej kulis spożywano m.in. podczas upalnych dni w czasie prac polowych, ale także stanowił podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup. Przepis nie zmienił się przez lata i opisany został w wielu publikacjach związanych z tradycyjnym pożywieniem mieszkańców Kujaw.

Jak podaje Grażyna Szelągowska, autorka książki "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego", kulis sporządza się buraczków ćwikłowych (pokrojonych i obranych), przegotowanej wody i jednej kromki żytniego chleba. W celu wzbogacenia smaku często dodawano do niego czosnek.

Warunkiem rejestracji produktu na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym, czyli na terenie województwa, od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do regionalnej czy lokalnej tradycji.

Podstawą wpisu na listę jest wniosek wraz z dołączoną dokumentacją, potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu, oraz opisem jego przyrządzania, który za pośrednictwem urzędu marszałkowskiego trafia do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii wniosek kierowany jest do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podobał się artykuł? Podziel się!