Podczas laboratoriów zostaną omówione techniki produkcji oraz dojrzewania serów produkowanych w Polsce. Zaprezentowane zostaną też rodzaje podpuszczek. Organizatorzy przedstawią najczęściej stosowane triki kamuflujące brak jakości przy produkcji serów.

-W panelu degustacyjnym spróbujemy takie sery, jak: Bursztyn, Rubin, Carski, Marbier, Ser Smażony z Nowego Tomyśla oraz eksperymentalnego Oscypka z porostem pleśni. W degustacji będą sery zarówno z mleka niepasteryzowanego, jak i pasteryzowanego. Omówimy techniki łączenia serów i win. Przynajmniej dwa wina będą towarzyszyły degustacji oraz klasyczne dodatki do degustacji serów: surowa gruszka, miód akacjowy, orzechy, migdały oraz konfitury z jagód i wiśni – mówi Katarzyna Drobińska z Międzynarodowych Targów Łódzkich

Ponadto w trackie warsztatów goście odwiedzający targi będą mogli zapoznać się również z charakterystyką chowu gęsi i ilością polskich, autochtonicznych ras. Uczestnicy spróbują półgęski, smalec gęsi, oryginalne foie gras oraz słynną okrasę z gęsiny oraz postarają się dobrać do nich właściwe trunki: klasyczne wino czerwone, węgierski Tokaj Aszu, polskie miody pitne Macieja Jarosa.

Organizatorzy zaplanowali również Laboratorium Nalewek Polskich, w trakcie trwania którego będzie można zapoznać się z klasycznymi i autorskimi technikami wytwarzania polskich nalewek (dobór owoców i kwiatów, rodzaje alkoholu, przygotowanie urządzeń i wody, macerowanie, dojrzewanie, etc.). Uczestnicy zdegustują przynajmniej 5 rodzajów nalewek (żurawinówka, z kwiatów z czarnego bzu, wiśniówka, nalewka imbirowa oraz z cytrynowca) wraz z różnymi produktami, takimi jak ciasto drożdżowe, wędliny, sery długo dojrzewające, czekolada. Na zakończenie laboratorium będzie można kupić podręcznik wytwarzania nalewek, przygotowany przez najlepszego w Polsce mistrza nalewek, Hieronima Błażejaka.

Źródło: farmer.pl