Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez ministerstwo rolnictwa służy promowaniu regionalnych specjałów. Powstała w 2005 r. Do kwietnia 2012 r. znalazły się na niej już 962 produkty. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: pomorskie (132 produkty), śląskie (124) i podkarpackie (105). Województwo opolskie wpisało na listę 52 produkty regionalne.

Jak poinformowała wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego Mariola Szachowicz, tylko w roku 2011 pięć nowych produktów z Opolszczyzny zostało wpisanych na ministerialną listę. - W 2011 roku udało się na nią wprowadzić anyżki, olej głubczycki rzepakowy, chleb mleczny praszkowski, pańczkraut, czyli kapustę kiszoną z ziemniakami oraz makówki opolskie - wyliczyła Szachowicz.

Wicedyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego wspomniała, że jednym z pierwszych specjałów zgłoszonych przez Opolszczyznę na Listę Produktów Tradycyjnych było ciasto "Jeż". Zgłosiło je koło gospodyń wiejskich z Kazimierza. Gospodynie udokumentowały, że od z górą trzydziestu lat "Jeż" jest na ich terenie wypiekany. - To pyszny deser z masą z dodatkiem czarnej porzeczki, polany czekoladą i ozdobiony migdałowymi kolcami - powiedziała Szachowicz.

Jak wyjaśnił Dariusz Mamiński z biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na listę mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. - Ich jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz być elementem tożsamości społeczności lokalnej - powiedział Mamiński. - Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat - dodał.

We wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy podać nazwę i rodzaj produktu, przygotować jego charakterystykę, wymienić surowce wykorzystywane do produkcji, opisać metodę wytwarzania i opisać tradycję, pochodzenie i historię produktu - tak, by opis pozwolił ocenić, czy jest on wytwarzany od co najmniej 25 lat. Wypełniony wniosek w wersji papierowej oraz elektronicznej powinien trafić do marszałka województwa, skąd zostanie skierowany do ministra rolnictwa.

Dariusz Mamiński powiedział, że w związku z zainteresowaniem regionalnymi smakołykami wielu producentów rolnych widzi w nich szansę na wzrost dochodów i rozwój rodzinnych gospodarstw.  - Dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi aktywną politykę promocji żywności wysokiej jakości za pomocą licznych szkoleń, targów, wystaw i konferencji połączonych z prezentacją i degustacją tych produktów - powiedział Mamiński.

Jedną z form promocji jest organizowana rokrocznie impreza pod nazwą Lista Produktów Tradycyjnych, która promuje polskie dziedzictwo kulinarne. Podczas imprezy można skosztować i kupić regionalne specyfiki. - W ten sposób chcemy zwiększyć grono konsumentów produktów tradycyjnych i regionalnych i wspomóc producentów w rozwijaniu ich działalności - wyjaśnił Mamiński.