Impreza miała promować regionalną żywność i tradycje kulinarne z terenu województwa łódzkiego. Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w konkursie "Smaczne Łódzkie" na najsmaczniejszą lokalną potrawę, a na scenie prezentowały się zespoły ludowe, biorące udział w konkursie "Folk-nuta".

Przez cały dzień w kilkudziesięciu namiotach trwał jarmark produktów lokalnych i rękodzieła ludowego. Można było kupić produkty oferowane przez lokalne grupy działania oraz produkty tradycyjne, wpisane na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa. Nie brakowało serów, wędlin, tartego chrzanu znad środkowej Warty, ciasta z marchwi, miodów czy różnego rodzaju nalewek.

Dużym zainteresowaniem łodzian cieszyła się strefa gotowania, w której odwiedzający mogli zobaczyć, jak panie z kół gospodyń wiejskich gotują i pieką regionalne potrawy. Można było spróbować m.in. chłodnika, żurku z białą kiełbasą, zupy dyniowej, kremu marchewkowego, pierogów z ziemniakami czy placków z jabłkiem.

W konkursie "Smaczne Łódzkie" na najlepszą potrawę lokalną startowały także panie z kół gospodyń wiejskich. Do udziału w konkursie, któremu przewodniczy kucharz Andrzej Polan, zgłoszono w tym roku 25 potraw.

Wśród nich były m.in.: "wędzona nóżka" z Woli Zaleskiej, "pasztet wiejski z królika" z Muchnowa, "pratkowska czarnina" z Pratkowa, "piersi z kaczki z kaszą jaglaną i pęczakiem w sosie gruszkowo-miodowym" z Lubatowa, "myncybuły twardzkie" z miejscowości Twarda, czy "królik w sosie śmietanowym z pampuchami i buraczkami w glazurze" z Kopyści.

- Królik był najpierw marynowany z dodatkiem ziół, a na drugi dzień delikatnie duszony w czosnku i cebuli. Glazura do buraczków zrobiona jest z miodu i zaprawiana borówką z naszych lasów. To nasza tradycyjna potrawa, ale ubolewam nad tym, że jest tak mało znana. Ludzie odchodzą od królika, a jego mięso jest bardzo zdrowe i chude - mówiła Anna Skowron ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści.

W konkursie "Folk-nuta" brały udział 32 zespoły ludowe, w tym 12 dziecięcych. Trzy najlepsze z każdej kategorii wyróżnione zostały statuetkami "FOLK-NUTY".

W specjalnej strefie dla dzieci, pod opieką animatorów przez cały dzień maluchy mogły wziąć udział w zabawach i konkursach.

Organizatorem "Smaków Ziemi Łódzkiej" jest Urząd Marszałkowski w Łodzi.

Podobał się artykuł? Podziel się!