PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mamy oscypka

Oscypek jest drugim produktem, który zostanie zarejestrowany jako polski wyrób regionalny w Unii Europejskiej.



Wizytówka Tatr i Podhala będzie mogła teraz dotrzeć do jeszcze większej liczby smakoszy w całej Unii Europejskiej.
Oscypek jest sezonowym serem owczym. Mleko wykorzystywane do jego produkcji pochodzi wyłącznie od owiec rasy „Polska Owca Górska”. Jeśli do produkcji oscypka wykorzystuje się mleko krowie, może ono stanowić najwyżej 40% mleka użytego do produkcji sera. Mleko to pochodzi wówczas tylko od krów rasy „Polska Krowa Czerwona” wypasanych na pastwiskach górskich razem z owcami. Sezon produkcyjny oscypka trwa od maja do września. Ze względu na ograniczoną możliwość pozyskiwania mleka owczego (między końcem kwietnia a początkiem października), także produkcja oscypka jest możliwa jedynie w tym czasie.

Niepowtarzalne cechy oscypka

Oscypek ma zawsze kształt dwustronnego stożka. Jego środkowa (najszersza) część jest walcowata. Zdobią ją wypukłe i wklęsłe wzory. Każdy baca wytłacza i umieszcza na oscypku inne wzory. Wielkość oscypka jest dokładnie określona i wynosi 17 - 23 cm długości oraz 6 - 10 cm średnicy. Ser waży 0,6 - 0,8 kg. Po przekrojeniu oscypka może być widoczne jedno duże oczko w centralnej jego części – pozostałość po szpikulcu, wokół którego ser był formowany, a także duża liczba drobnych oczek. Barwa sera po jego przekrojeniu jest lekko kremowa, ciemniejsza przy skórce, dopuszcza się również barwę zbliżoną do białej. Skórka ma jasnobrązowy kolor o delikatnym połysku. Oscypek jest twardy i elastyczny. Charakteryzuje go wyraźny zapach wędzenia i lekko słony smak.

Wzajemne powiązanie niepowtarzalnych czynników naturalnych oraz ludzkich – wyjątkowe właściwości regionu (jego fauna i flora), a także sięgająca XV w. metoda produkcji – pozwala na uzyskiwanie tego niepowtarzalnego sera, który od lat wzbudza uznanie znawców i miłośników produktów regionalnych oraz tradycyjnych.

Źródło: MRiRW

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.165.158
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!