Działalność zakładu polega na skupie, uboju bydła i koni oraz uboju usługowym, a także rozbiorze mięsa na elementy.

Początki nie były łatwe: w 1994 r. zakład zatrudniał 5 osób. Z każdym rokiem modernizował się i zatrudniał nowe osoby. Obecnie pracuje tu 118 osób. Przedsięwzięcie finansowano w 70 proc. ze środków własnych, a także ze środków obcych: SAPARD i kredytów. Właściciele szczycą się: to jedyny zakład o wysokich standardach UE na terenie gminy i miasta Koziegłowy oraz powiatu myszkowskiego. Firma współpracuje z polskimi partnerami oraz firmami europejskimi.

Tak wysoko ocenione w konkursie inwestycje sprzyjające środowisku to przede wszystkim wykorzystanie odnawialnych źródeł energii: odzysk ciepła z agregatów chłodniczych i wykorzystanie go do podgrzania wody. W szczytowym momencie pracy urządzeń chłodniczych odzyskuje się około 260 kW w postaci energii cieplnej. Dzięki układowi do odzysku ciepła zakład ogranicza emisję dwutlenku węgla.

Zakład posiada własną oczyszczalnię ścieków. Wykorzystywane są energooszczędne technologie.

Pracownicy są na bieżąco szkoleni, zakład wyposażony jest w nowocześnie wyposażone pomieszczenia socjalne i stołówkę.