PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Na Lubelszczyźnie zarejestrowano już 100 produktów tradycyjnych

100 rozmaitych potraw i specjałów wpisanych już zostało w Lubelskiem na Listę Produktów Tradycyjnych, których historia wytwarzania ma co najmniej 25 lat. Lista służy promowaniu lokalnych tradycji kulinarnych.



Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Zofia Szalczyk podkreśliła w Lublinie, że pielęgnowanie tradycji kulinarnych jest dobrym sposobem na podnoszenie jakości polskiej żywności, co ma duże znaczenie ekonomiczne. Szalczyk uczestniczyła w spotkaniu z okazji wpisania setnego wyrobu z Lubelszczyzny na Listę Produktów Tradycyjnych.

Zdaniem Szalczyk bogatsza część społeczeństwa coraz chętniej poszukuje żywności wysokiej jakości. - Nie wolno tej szansy tracić. Trzeba bardzo dużo wysiłku włożyć w wydobywanie walorów historycznych, tradycyjnych, kulturowych naszej żywności, promować je i sprzedawać. To jest naprawdę bardzo poważna droga do rozwoju polskiej wsi - powiedziała Szalczyk.

Szalczyk dodała, że poprawiają się wyniki eksportu polskiej żywności. - W tym roku mamy nadwyżkę eksportu żywności w stosunku do importu na ponad 3 mld euro. Mało w tym jest produktów tradycyjnych, ale jestem głęboko przekonana, że za 10 lat udział produktów tradycyjnych (w eksporcie żywności ) będzie bardzo wysoki - zaznaczyła Szalczyk.

Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona jest od 8 lat, jest na niej obecnie 1017 produktów z całego kraju.
Z Lubelszczyzny w tym roku wpisano na listę 33 produkty. Jest wśród nich regionalne pieczywo i wyroby cukiernicze, m.in. Chleb Żytni Wygnanowski ze Stasina, Chleb Wiejski z Otrębami z Mikołajówki czy Piernik Żydowski z Jabłonnej.

Jest wytłaczany tradycyjną metodą Olej Tarnogrodzki; są produkty wędliniarskie: Kiełbasa Wieprzowa i Szynka Wieprzowa z Krzczonowa, Kaszanka Pieczona z Dobrosławowa. Są napoje alkoholowe, jak Kordiał Żurawinowy Kraśnicki, Nalewka Ziemiańska z Przegalin Dużych czy Krupnik Pszczelowolski.

Z numerem setnym na Listę wpisano Woleńskie Kartoflaki zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Woli Osowińskiej. Ta lokalna odmiana pyz, nadziewanych soczewicą, serem, kaszą gryczaną, bobem lub fasolą zdobywa sobie coraz większą popularność w regionie. Można je kupić na festynach w skansenie w Lublinie, zamawiane są na uroczystości rodzinne, a także na poczęstunek przy oficjalnych okazjach. - W 1985 r. namówiłem panie, aby nie kotlety, nie kurczaki, ale kartoflaki proponować gościom zaproszonym z Lublina. Początkowo to było szokiem, ale kartoflaki zrobiły furorę - powiedział Andrzej Kosek dyrektor GOK w Woli Osowińskiej.

Wnioski o rejestrację produktów tradycyjnych przyjmują i oceniają urzędy marszałkowskie. Następnie wnioski są opiniowane przez izby gospodarcze zrzeszające wytwórców produktów tradycyjnych. Potem wnioski przesyłane są do ministerstwa rolnictwa, gdzie zapada ostateczna decyzja o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych. Cała procedura trwa około dwóch miesięcy.

Aby dany produkt został wpisany na listę, wnioskodawca musi udokumentować, że był on wytwarzany co najmniej 25 lat temu. We wniosku, oprócz opisu składników i receptury danej potrawy, należy też uwzględnić zmiany, jakie zaszły w sposobie jej przyrządzania.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.158.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!