Taką możliwość dostrzeżono w Nasielsku. 11 października 2013 roku w kinie „Niwa” odbyło się szkolenie  pt. „Produkt tradycyjny, regionalny i lokalny elementem promocji i szansą rozwoju regionu”. Zorganizował je burmistrz Nasielska – Bogdan Ruszkowski oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Terenowy Zespół Doradczy w Pomiechówku. Szkolenie było współfinansowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na szkoleniu obecny był wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk. -  Wyraził swoje zadowolenie, iż władze gminy doceniają produkt lokalny jako szansę rozwoju naszego regionu – mówi Jadwiga Szymańska z Wydziału Środowiska i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Miejskiego w Nasielsku.

Bliskość stolicy, mazowieckie tradycje kulinarne kultywowane w wielu nasielskich domach to szansa na rozwój tzw. „turystyki kulinarnej”, która staje się coraz bardziej modna i konsumenci skłonni są płacić więcej za dobrą jakość i niepowtarzalność wyrobów – uważają w Nasielsku.

Po szkoleniu zaprezentowano produkty regionalne, którymi szczyci się ta okolica. Wśród wystawców byli m.in. państwo Kowalscy z Winnik, którzy zaprezentowali wytwarzany w ich gospodarstwie olej lniany, Zbigniew Aksamit z Gawłowa  ze specjalnością jego gospodarstwa agroturystycznego – żurkiem  babci Lodzi, Teresa Przybysz z Popowa Borowego z sękaczem mazowieckim.

Podobał się artykuł? Podziel się!