Demonstracyjna linia technologiczna przetwórstwa mięsa ma służyć do szkolenia rolników, doradców, nauczycieli studentów i uczniów szkół rolniczych.

Linię produkcyjną tworzą maszyny i urządzenia do przetwórstwa mięsa, pozwalające na produkcję szerokiego asortymentu tradycyjnych przetworów mięsnych. W jednym cyklu produkcyjnym mogą zostać przerobione cztery półtusze wieprzowe. Koszt zakupu takiej linii wynosi ok. 300 tys. zł.

- Wzorcowa linia może być przydatna rolnikom, którzy chcą zdywersyfikować swoje dochody i wszystkim tym, którzy chcą się nauczyć przetwórstwa mięsa na małą skalę, na poziomie gospodarstwa rolnego - podkreślał dyr. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Krzysztof Mościcki. Dodał, że ODR zamierza - za zwrotem kosztów produkcji - udostępniać rolnikom linię do ich własnych celów produkcyjnych.

Obecny na otwarciu centrum szkoleniowego w Radomiu wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk powiedział, że w Polsce jest aż 1,2 mln gospodarstw do 10 ha. Według niego dla wielu rolników szansą na rozwój może być tzw. małe przetwórstwo.

- Z racji tego rozdrobnienia musimy szukać wszystkich innych możliwości zarobienia w inny sposób niż tylko prowadząc produkcję stricte rolniczą - podkreślał Nalewajk.

Centrum praktycznego szkolenia w zakresie małego przetwórstwa mięsa powstało z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu.

Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a ODR w Radomiu - linię do przetwórstwa owoców i warzyw. Do tej pory przeszkolono przy ich użyciu 2 tys. osób. Podobał się artykuł? Podziel się!