O przyjęciu do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego kolejnych dwóch członków - restauracji hotelu Tajty w Wilkasach, serwującej potrawy kuchni staropolskiej oraz stołówki certyfikowanego gospodarstwa agroturystycznego Placówka w Wydminach - poinformował zarząd województwa warmińsko-mazurskiego.

- Sieć, którą w 2005 roku powołaliśmy jako pierwsi w Polsce, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem lokalnych producentów żywności oraz restauratorów. Obecnie należy do niej 121 firm i jest to największa regionalna sieć dziedzictwa kulinarnego w kraju - podkreślił marszałek woj. warmińsko-mazurskiego Jacek Protas.

Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych.

Warmińsko-mazurski samorząd od kilku lat przygotowuje cykliczne kiermasze, promujące żywność naturalną, tradycyjną i regionalną. W tym roku odbędzie się 12 imprez z tzw. kalendarza smaków - rozpoczną się one Regionalnym Świętem Ryby, które odbędzie się 30 czerwca w Iławie, a zakończą 6 października Regionalnym Świętem Miodu w Ełku.

Podobał się artykuł? Podziel się!