Chętni do poprowadzenia działalności agroturystycznej będą mogli się dowiedzieć, jak należy zagospodarować siedlisko i dostosować je do potrzeb gości. Poznają standardy bazy noclegowej i wyżywienia. Będą mieli także okazję poznać wymogi sanitarne i administracyjno-prawne, jakie trzeba spełnić przy prowadzeniu usług wiejskiej turystyki.

Przedstawione zostaną także najnowsze trendy w zagospodarowaniu siedliska na potrzeby gości.

Jak powiedziała Danuta Kwasiborska z sekcji wiejskich gospodarstw domowych i agroturystyki w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, oferta usług agroturystycznych na Warmii i Mazurach jest różnorodna - dostosowana do potrzeb i "kieszeni klientów".

Podkreśliła, że są gospodarstwa agroturystyczne, w których goście mogą zetknąć się z "prawdziwym życiem na wsi": mogą wydoić krowę, zebrać jajka od kur, dzieci mogą pomóc gospodyni upiec chleb czy ubić masło w maselnicy. Ale są także gospodarstwa agroturystyczne oferujące najwyższy komfort. Gościom zapewnia się tam m.in. korzystanie z sauny, basenu, jacuzzi czy spa. Turyści mogą także uczestniczyć w fotograficznych safari lub zobaczyć z bliska hodowlane stada jeleni, danieli, tarpanów, muflonów i dzikich koni Przewalskiego. Jedną z atrakcji, które przyciągają turystów na wieś są regionalne i tradycyjne potrawy.

Jak szacuje ODR na Warmii i Mazurach jest ponad 2 tys. gospodarstw agroturystycznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!