PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Opolskie Dziedzictwo Kulinarne

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 23-03-2012 09:50

Tagi:

25 producentów, przetwórców, restauratorów i sprzedawców odebrało certyfikaty potwierdzające przynależność sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego.



Regionalne Dziedzictwo Kulinarne to sieć, która promuje wytwarzaną według tradycyjnych receptur lokalną żywność i specyfikę regionów zjednoczonej Europy. Do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Opolskiego należy obecnie 25 lokalnych wytwórców żywności. W tej grupie jest 17 producentów i przetwórców, 7 restauratorów i jeden właściciel sklepu. W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Opolskiego wszyscy odebrali certyfikaty przynależności do sieci, obowiązujące na najbliższy rok.

Beniamin Godyla, właściciel piekarni "Kłos" z Kujakowic i członek opolskiej sieci dziedzictwa kulinarnego zapewnił, że przynależność do sieci oznacza prestiż dla jego zakładu. Jest też potwierdzeniem dla klientów, że wytwarza pieczywo i produkty cukiernicze - w tym prawdziwy, certyfikowany kołocz śląski - zgodnie z tradycyjnymi recepturami. - A to ważne, bo ludzie po czasach zachłyśnięcia się nowoczesnością i ulepszaczami wracają do tego, co naturalne i tradycyjne - stwierdził.

Na Listę Produktów Tradycyjnych województwa opolskiego, stworzoną przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego, wpisane zostały do tej pory 52 regionalne opolskie przysmaki. Na liście są m.in.: domowy ser parzony z kminkiem, krupnioki z Górek, opolska rolada wołowa, kołocz śląski, buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze, miody popielowskie z Borów Stobrawskich, chleb gogoliński czy śląski żur na maślance.

Członek zarządu województwa Antoni Konopka, obecny na czwartkowej uroczystości wręczania certyfikatów, stwierdził, że promocja wszystkich tych przysmaków i ich wytwórców to jednocześnie promocja regionu. - Naukowcy twierdzą, że najtrwalsza jest pamięć smaku. Dlatego turyści najbardziej pamiętają miejsca, w których im coś smakowało - dodał. - Dzięki przysmakom produkowanym przez członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego, możemy o nich powalczyć.

Podczas spotkania członków sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego siedmiu producentów odebrało też nominacje do ogólnopolskiego konkursu "Agro - Polska". Konkurs ten promuje produkty wytwarzane w tradycyjny sposób. Wśród nominowanych znaleźli się: Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska z Praszki - wypiekająca m.in. chleb mleczny praszkowski, Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski "Korzekwa" z Kluczborka - wyrabiający tradycyjne szynki staropolskie, Zakład Rzeźnictwo, Wędliniarstwo z Tarnowa Opolskiego - wytwarzający np. kiełbasę żywiecką złotnicką, a także Przedsiębiorstwo Przetwórcze "Gładysz Agro" z Bobrowy - specjalizujące się w tzw. gładyszówce, czyli kapuście kiszonej. Jest w tej grupie także Piekarnia "Kłos" Ewy i Beniamina Godylów z Kujakowic z pieczywem i wyrobami cukierniczymi, Zakład Przemysłu Cukierniczego "Otmuchów", który robi płatki kukurydziane i słodycze oraz Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska "Głubczyce" w wyrobami mlecznymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.26.1
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!