PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Podlaskie smaki w „Spiżarni Suwalskiej”

Podlaskie smaki w „Spiżarni Suwalskiej” Podczas pikniku, fot. org. imprezy

Stowarzyszenie „Podlaskie Smaki”, utworzone przez wytwórców produktów regionalnych i tradycyjnych, powołało do życia Podlaski Szlak Smaku. Członkowie Stowarzyszenia będą czynić starania, aby stał się markowym produktem turystycznym województwa podlaskiego.




Szlak smaku został podzielony na Spiżarnie, jest ich 9. Jedną z nich jest - Spiżarnia Suwalska, która została otwarta w pierwszych dniach maja.

Piknik rozpoczął się w miejscowości Bolcie na „Trójstyku Granic”.

- Z tego miejsca uczestnicy przejechali rowerami do „ Gościńca Użmauda”w miejscowości Rakówek. Trasę 6 km przejechało około 20 rowerzystów, podczas jazdy mogliśmy podziwiać piękne krajobrazy Suwalszczyzny. W gościńcu Użmauda prezes Stowarzyszenia „Podlaskie Smaki” Mariusz Cylwik powitał gości, których zebrało się ok. 100, a ja zaprezentowałem produkty wytwarzane przez członków Spiżarni Suwalskiej – mówi Wiesław Anielak, doradca Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i członek stowarzyszenia.

Jak opowiada Wiesław Anielak, prezentowane były nie lada przysmaki: wędliny wytwarzane przez Tadeusza Protasiewicza, prowadzącego masarnię rodzinną w miejscowości Ejszeryszki, warzywa i przetwory warzywne Sylwii Rydzewskiej, właścicielki ekologicznego gospodarstwa ogrodniczego z miejscowości Jemieliste, która dodatkowo poczęstowała gości chlebem pieczonym na kalmusie i swojskim pysznym smalcem.

Nie zabrakło przy tym okazji do poznania tajemnic przetwórców: Brygida Żeliszczak z Wiżajn przedstawiła proces wytwarzania serów dojrzewających wytwarzanych z mleka krowiego. Sery wytwarzane są zgodnie z ponad stuletnią tradycyjną recepturą, która jest nieprzerwanie stosowana przez gospodynie mieszkające w gminach Wiżajny i Rutka Tartak. Monika Giczewska z Dowspudy przygotowała dla gości lina w zalewie octowej. Tadeusz Pruszyński, właściciel Gościńca Użmauda, piąty członek „Spiżarni Suwalskiej”, ugościł zebranych zupą chlebówką - tradycyjnym specjałem kuchni gościńca oraz kartaczami i kiszką ziemniaczaną.

Członkowie Spiżarni Suwalskiej do uczestnictwa w pikniku zaprosili wytwórców produktów tradycyjnych ze „Spiżarni Litewskiej”. Danuta Bobin prezentowała tę Spiżarnię i wyroby dostarczone przez producentów z Puńska. Prezentowane były produkty Reginy Pik - znanej na Suwalszczyźnie producentki wyśmienitych ciast. Państwo Jolanta i Piotr Witkowscy prowadzą pasiekę i zaprezentowali przepyszne miody i inne produkty pszczele. Biruta Vikaras, właścicielka masarni Deśra, zaprezentowała słynne litewskie kindziuki. Podczas prezentacji i degustacji wytwórcy wyjaśniali gościom sposoby wytwarzania produktów.

- Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa O/T w Białymstoku Jadwiga Zabielska wręczyła producentom dyplomy i upominki za udział w promocji produktów tradycyjnych i regionalnych – mówi Wiesław Anielak. - Po obiedzie Tadeusz Protasiewicz zaprosił zebranych na pokaz i degustację pieczonego prosiaka. W pięknej scenerii opiekał prosię, a goście aktywnie w tym uczestniczyli. Organizatorzy i goście wymieniali się uwagami na temat produktów, sposobów prezentacji i sprzedaży wyrobów regionalnych i tradycyjnych.

Drugi dzień pikniku był poświęcony edukacji. Zebrani dyskutowali o wytwarzaniu wyrobów regionalnych i tradycyjnych na poziomie gospodarstwa. Wykład dotyczył również promocji i sposobów sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych

- Wszyscy uczestnicy uznali, że spotkanie było bardzo owocne w wymianie wiedzy, informacji i doświadczeń. Zachęcamy turystów do korzystania z oferty członków spiżarni i handlowców do współpracy z producentami produktów tradycyjnych i regionalnych – podsumowuje Wiesław Anielak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.10.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!