Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia "Pro Carpathia" - inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji. Są wśród nich m.in. zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.

- Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo - m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra - dodał.

Staszewski zaznaczył, że ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów unijnych, z których będą oni mogli pozyskiwać pieniądze m.in. na zakup maszyn i urządzeń czy rozbudowę firm.

Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.

Podobał się artykuł? Podziel się!