- To kolejne przedsięwzięcie związane z promowaniem gęsiny, która dzięki naszym staraniom staje się koronnym produktem spożywczym województwa kujawsko-pomorskiego. Gęsinowy Szlak Kulinarny będzie dużą atrakcją nie tylko dla mieszkańców, ale również licznych turystów odwiedzających nasz region - podkreślił marszałek Piotr Całbecki.


Szlak przygotowuje samorząd województwa i Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Do jego tworzenia zostały zaproszone wszystkie restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego, które w swoim menu posiadają przynajmniej dwa dania z gęsiny. Akces zgłosiły 23 lokale z 13 miejscowości, w tym po pięć z Bydgoszczy i Torunia oraz trzy z Włocławka.

Zgłoszone restauracje odwiedzi komisja certyfikacyjna, która oceniać będzie smak i sposób podania potraw, a także jakość obsługi i wystroju sal. Komisja rozpocznie pracę w poniedziałek, a ma zakończyć pod koniec września. Lokale, które pomyślnie przejdą proces certyfikacji, zostaną włączone do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego.

Tworzenie szlaku będzie prowadzone w ramach projektu "Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść", współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Organizatorzy planują w przyszłości rozszerzyć szlak o jeszcze więcej restauracji.

Region kujawsko-pomorski znany jest z hodowli doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana hodowana w renomowanym Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat promuje gęsinę, jako smaczne i zdrowe mięso, z którego można przygotować wiele specjałów. W okolicach 11 listopada organizowane są akcje "Gęsina na Świętego Marcina", w której ramach organizowane są m.in. festyny, pokazy i warsztaty kulinarne i konkursy. Akcja nie ogranicza się do regionu, ale swoim zasięgiem obejmuje również miejscowości w innych województwach, a nawet za granicą.

W zeszłym roku samorząd województwa został zaproszony do udziału w przygotowaniu obiadu z gęsiną w roli głównej, wydawanego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego z okazji Święta Niepodległości dla korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki. Wyroby i dania z gęsiny serwowano też na Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche" w Berlinie.

Podobał się artykuł? Podziel się!