Według danych Ośrodka w województwie działa ponad 1200 gospodarstw ekologicznych. Część z nich ma trudności ze zbytem swojej - często niewielkiej - produkcji. Tymczasem brakuje informacji o producentach i przetwórcach żywności metodami ekologicznymi.

Z danych Ośrodka wynika, że coraz więcej konsumentów, właścicieli zakładów przetwórczych, hurtowni i sklepów poszukuje żywności ekologicznej bezpośrednio w gospodarstwach. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom Sekcja Ekologii i Ochrony Środowiska placówki w Modliszewicach wspólnie z Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu tworzy internetową, powszechnie dostępną bazę gospodarstw i przetwórców żywności metodami ekologicznymi.

Do bazy może zgłosić się każdy właściciel gospodarstwa rolnego lub przetwórni, który stosuje metody ekologiczne i ma do sprzedaży certyfikowane produkty. Zgłoszenia do bazy są bezpłatne, jedynym obowiązkiem zgłaszającego jest uaktualnianie danych.

Podobał się artykuł? Podziel się!