Promocja regionalnych potraw z gęsiny, pokazanie różnorodności tradycyjnej kuchni polskiej, propagowanie gęsiego mięsa jako surowca do przyrządzania smacznych potraw w domowej kuchni, przybliżenie jak najszerszemu gronu sprawdzonych przepisów to najważniejsze cele obu konkursów.

- Konkursy mają zasięg ogólnopolski. Okazało się jednak, że kujawsko-pomorska gęsina przekroczyła granicę Polski - mówi marszałek województwa Piotr Całbecki. – Już teraz otrzymujemy maile i zapytania, ostatnio z Czech. Nasza gęsina staje się więc kulinarnym hitem także na europejskich stołach.

Zarówno w jednej, jak i drugiej zabawie mogą wziąć udział mieszkańcy wszystkich województw. Podstawowym warunkiem uczestnictwa w obu konkursach jest zgłoszenie przepisu na potrawę z gęsiny. Jedynym zastrzeżeniem odnośnie przesyłanych receptur jest to, by było one sprawdzone.

W przypadku konkursu organizowanego z myślą o kołach gospodyń wiejskich przepis musi być znany co najmniej od 15 lat. Jeżeli natomiast chodzi o konkurs rodzinny zgłaszane mogą być wyłącznie przepisy na potrawy z gęsiny, które zostały przyrządzone samodzielnie w domowej kuchni.

Źródło: UM/farmer.pl