PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Promocja wołowiny QMP dotowana przez UE

Promocja wołowiny QMP dotowana przez UE

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego uzyskało akceptację Komisji Europejskiej na promowanie konsumpcji wołowiny QMP. Na trzyletnią kampanię informacyjną przyznano 1,6 mln euro - Małgorzata Białasiewicz w imieniu PZPBM.



Kampania promująca wołowinę QMP rozpocznie się w trzecim kwartale tego roku. Działania, które będą prowadzone w ramach kampanii mają na celu upowszechnienie systemu jakości QMP a także zapoznanie konsumentów ze szczególnymi walorami i właściwościami wołowiny QMP.

W ocenie KE, w promocji żywności na rynku wewnętrznym UE i na rynkach zagranicznych szczególną rolę odgrywają produkty o wysokiej jakości ze względu na metody wytwarzania lub też pochodzenie surowca, czyli żywność certyfikowana. W ocenie KE, wołowina QMP jest właśnie takim produktem.

Przekonanie konsumenta o wartościach wołowiny kulinarnej QMP może zwiększyć popyt na to mięso. Gospodynie domowe rzadko kupują wołowinę. "Zwykła" wołowina, która pochodzi od krów mlecznych jest słabej jakości kulinarnej, wymaga długiej obróbki cieplnej i raczej nadaje się do gotowania czy duszenia, niż do smażenia czy na grill. Wielu konsumentów w Polsce odwróciło się od wołowiny, nie akceptując relacji jakości do ceny tego mięsa. M.in. z tego powodu konsumpcja wołowiny w naszym kraju jest najniższa spośród krajów UE. Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 3 kg tego mięsa.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego od wielu lat zachęca rolników do produkcji bydła mięsnego. Taka specjalizacja ma dać producentom bydła większe korzyści finansowe, a konsumentom dostarczyć mięso lepszej jakości. System QMP wymaga, by dobrać odpowiednie rasy bydła, odpowiednio je karmić, hodować w warunkach zgodnych z tzw. dobrostanem zwierząt, następnie w jak najbardziej humanitarnych warunkach dokonać uboju.

Wołowina jest niezwykle wartościowym mięsem, zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Przyswajalność tych białek przez człowieka, ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów waha się od 70 do 100 proc. Ponadto ma dużo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu i żelaza. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także na witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • wojciech 2012-07-06 08:58:07
    na wołowy dołek i QMP nie pomoże. Pytajcie tych co do krowiego mięsnego ogona na codzień są przywiązani. Bo to właśnie oni szybko te QMp z waszych inteligentnych głów wybiją. A wy do sejmu startujcie i tam jakość wprowadzajcie.
  • JW 2012-07-03 12:33:43
    ;-)
  • kokoloko 2012-07-03 09:03:22
    POproszę darmwą próbkę antrykotu ( ok 5- 10 kg), porównam z Kanadyjskim stekiem AAA, mleto @wp.pl
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.90.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!