Jak poinformowało biuro prasowe marszałka, w tegorocznym kalendarzu tzw. festiwali smaków, zatwierdzonym przez zarząd województwa, znalazło się 12 imprez promujących potrawy z mięsa drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego i koziego, ryb, ziemniaków, mleka, miodu, runa leśnego i dziczyzny.

Cykl imprez kulinarnych zacznie się na początku lipca Regionalnym Festiwalem Kultury Łowieckiej w Węgorzewie, a zakończy w połowie października Regionalnym Świętem Miodu w Ełku. Kiermaszom będzie towarzyszył konkurs na najlepsze lokalne smaki i receptury Warmii, Mazur i Powiśla.

W ramach tych festiwali swoje wyroby będą oferować producenci zrzeszeni w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W regionie należy do niej 136 gospodarstw rybackich, rolnych, hodowlanych i agroturystycznych, pasiek, restauracji oraz zakładów przetwórczych owoców i warzyw.

Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 roku i było jej pierwszym polskim członkiem. Obecnie to największa taka regionalna sieć w kraju.

Przedsiębiorcy z Warmii i Mazur, należący do tego zrzeszenia, powołali w ub. roku Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, dzięki której chcą wspólnie promować swoje produkty i starać się o środki unijne.